Project Oud Gemeentehuis

Het gebouw is opgericht in 1875 in neo-Vlaamse-renaissance stijl. Dit gebouw is een exemplaar van de typisch Brabantse bak- en zandsteenarchitectuur. Dit gebouw bleef als gemeentehuis functioneren tot aan de verhuis naar het nieuwe  administratief centrum van de gemeente Meise in de zomer van 2007. Nadien gebruikten meerdere onderwijsinstellingen tot 31 augustus 2016 het gebouw. De laatste was de muziekschool tijdens de verbouwing van hun gebouw langs de Brusselsesteenweg.

Sedert dien staat dit statige gebouw leeg. Te verloederen.

WAT JAMMER TOCH!

Meerdere partijen hebben ook in het verleden de leegstand aangeklaagd en er werden voorstellen gedaan om via een erfpacht te werken In plaats van het te verkopen. Tijdens de verkiezingen van 2018 formuleerde PRO een concreet voorstel en werd het oud gemeentehuis een symbool dossier voor een vernieuwende politiek om de dorpscentra weer leven in te blazen door als gemeente de regie in handen te nemen voor deze renaissance. De herwaardering van het oud gemeentehuis is de absolute voorwaarde om Wolvertem centrum weer leven in te blazen. 

Hoewel de bevolking dit voorstel zeer luid toejuichte, was coalitiepartner NV-A niet te spreken over dit voorstel en absoluut gewonnen om er een dokterspraktijk in te huisvesten. Ook al zou dergelijke activiteit niet de minste meerwaarde opleveren voor het dorp, twijfelde NV-A er geen seconde aan om de ziel van het dorp te verkopen voor een paar honderdduizend euro cash. 

Met lange tanden en onder het dreigement dat de verkoop aan de dokters toch zou doorgaan, indien niet binnen het jaar een koper gevonden zou worden, werd uiteindelijk door NV-A ingestemd in het aanstellen van een bedrijf die op zoek zou gaan naar een kandidaat. Het is de intentie om het goed in concessie te geven na oproep tot mededinging.” Het gemeentebestuur wil iedereen de kans geven een solide en gemotiveerd voorstel in te dienen. 

Voorbije zomer werden ondanks het drama van Corona een paar zeer beloftevolle kandidaten met fantastische projecten gevonden. Corona is het slechtste wat ons kon overkomen om snel een kandidaat te vinden. Iedereen zit op droog zaad en zelfs de klassieke kandidaten voor dergelijke gebouwen, de brouwerijen, hebben een serieuse aderlating te incasseren.

Vlaio (zie link) bood gemeenten een fantastische subsidie aan (tot 500.000 euro of 30% van het budget) voor aankoop en renovatie van handelspanden met het oog op het revitaliseren van handelkernen. Hoewel het gemeentehuis reeds in het bezit was van de gemeente, heeft op andringen van PRO de overheid toch ingestemd om die subsidie toe te staan voor de renovatie van dat gebouw. Een kandidaat beschikt daarmee over 30% meer budget en dat kan uiteraard de figuurlijke slok op de borrel worden om een investeerder over de brug te krijgen.

Volgende stap is definitieve kandidatuurstelling en het kiezen van de kandidaat met het beste project...

Op de gemeenteraad van 21.11.2022 werd het huidig bestuur aan de tand gevoeld over het verdere verloop van  het dossier: schepen Lathouwers antwoordde dat na het afspringen van de onderhandelingen met de vorige kandidaat het aangestede immo-bedrijf kosteloos op zoek naar een nieuwe kandidaat zou zoeken. Er zijn inmiddels al met twee kandidaten een paatsbezoek doorgegaan en zij wachten op de goedkeuring van hun bank.  

Hopelijk begrijpt de nieuwe coalitie hoe gigantisch belangrijk dit gebouw is om het centrum van Wolvertem nog ooit een kans op herstel te bieden... Wait and see...

50.950843954318, 4.308755559397

Oud gemeentehuis Wolvertem

Locatie
Betrokken diensten
Lokale economie
Patrimonium
Initiatief van fractie
Trekkers
Beslissingstatus
Princiepsengagement
Realisatiegraad
25

Delen