Het bestuur dankt de Meisenaars voor hun gulheid

De Gemeente werkt aan haar budget en hoopt dat de bevolking de komende tijd flink veel overtredingen begaat. Hoe méér hoe liever, want, als we met zijn allen samen ons best doen en we halen de 4000 boetes per jaar dan krijgt de gemeente 10% KORTING op de verwerkingskost van de boetes door Haviland!

Men zegge het voort!

DOE MEE en laat je creativiteit los: rij te snel, maak lawaai, stort je vuil in het midden van de straat of val je buren een keer lastig. Een oude frigo opstoken in je achtertuin of je honden los laten rondlopen en overal hoopjes maken... het is allemaal perfect! Als we die 4000 boetes maar halen. Spreek desnoods af met je buren en verdeel het werk. In iedere straat een paar gasboetes en we zijn er!

U denkt: "Die zijn hun verstand kwijt." Maar neen hoor, wat u leest is geen fictie maar de nieuwe realiteit. Op de laatste gemeenteraad werd dit feestelijk aanbod van Haviland goedgekeurd. Haviland is de intercommunale waar onze gemeente een deel van is en die o.a. de verwerking organiseert van de GAS-boetes die in onze gemeente worden uitgeschreven.

Waar gaat het over: de intercommunale stelt "een wezenlijke toename vast van het aantal GAS dossiers voor besturen die inzetten op handhaving van bepaalde overlastproblematieken...". Kassa, kassa dus. De intercommunale is echter gul en wil al de winst die daarmee gemaakt wordt niet alleen opsouperen, ze wil haar winst delen met de gemeenten.

En hoe doen ze dat? Wel, met twee spelregels:

1. De korting
Als een gemeente met tussen de 15.000 en 30.000 inwoners op 365 dagen 4000 boetes kan genereren krijgen ze 10% KORTING op elke boete van dat jaar.

2. De ristorno GAS
Het resultaat > 30% bruto-marge wordt als ristorno uitgekeerd aan vennoten op basis van aantal dossiers en het kostendelend principe.

Maw: halen we meer dan 4000 boetes dan krijgen we 10% korting en de superwinsten (>30% vd bruto marge) worden verdeeld onder de strengste gemeentebesturen. Wie de meeste dossiers heeft krijgt het grootste deel van de koek!

Op de gemeenteraad van 20 november werd door PRO en Samen Anders serieus kritiek geleverd op deze perversie. Boetes dienen niet om winst te maken, ze zijn een hulpmiddel om een civiel doel te bereiken. In dit geval is veiligheid en rust het doel. Wat deze spelregels met zich meebrengen is uiteraard NIET dat er meer veiligheid is want dan haalt men de target niet. En, vergis u niet, deze kortingen zijn enkel de kers op de taart... de taart is nog veel en veel groter, zò groot dat er wel twee stripteaseuses in zouden passen ;-)

De trajectcontroles in Meise leverden de gemeente en haar trawanten in de eerste drie maanden (april, mei en juni) al volgende bedragen op: zie ook het andere artikel op VIM

  • Gemeente Meise: € 104.884,96, (de trotse uitreiker van de boetes)
  • Haviland: € 373.233,60, (de intercommunale die de boetes verwerkt en nu kortingen uitdeelt) 
  • TAAS: € 397.441,44. (het bedrijf dat de camera's beheert)

En dan nog een kleinigheidje
Tijdens de gemeenteraad van oktober werd door de oppositie voorgesteld om de monsterwinsten van de GAS-boetes NIET in te zetten om algemene kosten te betalen maar ze UITSLUITEND te gebruiken voor het verbeteren van de verkeersveiligheid. Redelijk toch?

Neen, toch niet. De meerderheid van N-VA en LB+ stemde dit voorstel weg en is van mening dat die middelen wél voor alles mogen gebruikt worden dat onder het 'openbaar domein' valt... 

Ons bestuur rekent op jou!

Hieronder het ontwerpcontract voor deze pittige uitdaging!

Delen