Bushokje komt zo!

Waarom zou het gemeentebestuur zoveel tijd en moeite steken in het plaatsen van bushaltes als het zonder ook kan?  Het is ook altijd iets met die zwakke weggebruikers... nu vinden ze het ook al niet meer leuk om een half uur in de regen en wind te staan... wat wordt het morgen?

 

Agentschap Wegen en Verkeer legde voorbije zomer nieuwe fietspaden aan op de Nieuwelaan.

Tijdens de aanleg van de nieuwe fietspaden langs de Nieuwelaan werd door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) eveneens de bushalteplaatsen vernieuwd, verruimd en aangepast voor mindervaliden. Da's mooi meegenomen. 
Als nu de signalisatie langs de fietspaden nog wordt aangepast om ongevallen te voorkomen en de stapels achtergebleven materiaal worden opgehaald, dan mag Meise aan AWV een schoon postkaart sturen om ze te bedanken...

De schuilhuisjes moest de gemeente plaatsen: het is wachten op Godot

AWV voerde alle grote werken uit en plaatste de fundamenten van de haltes. De 'halteaccommodatie' (de schuilhuisjes en de fietsenstallingen) moest door onze gemeente worden voorzien en aangekocht... Maar wat zien we? Sinds begin september staan de busreizigers niet alleen vol spanning aan de halteplaatsen op hun bus te wachten maar ook op schuilhuisjes en fietsstallingen! Jammer maar helaas... ze zijn er nog niet. Och ja, die natte kleren drogen wel en druipnat op school of op het werk toekomen heeft ook zijn charme. Niets zo romantisch als stevig herfstweer.

En, weet je wat? De gemeente kan deze bushokjes krijgen voor 25% van de kostprijs btw inbegrepen! Het enige wat er moest gebeuren, is bij wijze van spreken naar de de 'showroom' gaan en de kleur en het model kiezen. 

Zin om mee te kiezen? Laat je gaan en kijk onderaan de pagina waar je zelf kan aanduiden welk bushokje jouw voorkeur geniet. Niet dat het de keuze van de meerderheid zal beïnvloeden, maar we kunnen jouw voorkeur zeker naar hen doorsturen!

Uitstellen, slenteren en stilstaan

Je kan je wel voorstellen dat die werken van de Nieuwelaan niet uit de lucht gevallen zijn. Geruime tijd voor de werken aanvingen kende onze gemeente alle details van de aanpassingen aan de halteplaatsen en kon men ervoor zorgen dat de halteaccommodatie er onmiddellijk na de werken zou staan. Jammer maar helaas kunnen wij, en vooral de kletsnatte reizigers, vaststellen dat dit weeral uitblijft. En niet enkel in de Nieuwelaan ook in de Broekstraat wachten de busreizigers nog steeds op de schuilhuisjes en fietsenstallingen sinds de uitvoering van de werken.

Tijdens de gemeenteraad was alles duidelijk, alleen de resultaten blijven uit. 

Op de gemeenteraad van 28.02.2022 hebben wij al eerder de zeer slordige toestand van de schuilhuisjes en de fietsstallingen (vuile en ontbrekende ruiten enz..) aangekaart.

En op de gemeenteraad van 25.04.2022 hebben wij een principeverklaring laten goedkeuren om schuilhuisjes met een groendak aan te kopen. Een groendak biedt tal van voordelen: het is niet enkel onderhoudsvriendelijk, het filtert ook fijnstof en helpt op warme dagen de temperatuur omlaag te brengen zodat reizigers in een aangename comfortabele omstandigheden op de bus kunnen wachten. Verder wordt regenwater er langer in vastgehouden en zorgt het voor meer biodiversiteit. Why not?

Hopelijk komt het nog snel goed maar onze pendelaars, reizigers en schoolkinderen verdienen beter!

Wat er in de zitting zoal verteld werd over deze bushaltes

Zitting 28 02 2022

Schuilhuisjes en fietsstallingen - halte accommodatie - Toegevoegd punt

Marie Jeanne Thaelemans stelt volgende vraag: In onze gemeente staan al maanden kapotte schuilhuisjes/fietsstaling omdat ze werden aangereden o.a. Neromstraat of omdat de ruiten eruit vielen of stuk waren o.a. de schuilhuisjes/fietsenstaling langs beide zijden van de Nieuwelaan ter hoogte van de Okay halte Van Dievoetlaan. Dit is niet prettig bij regenweer voor onze pendelaars en het oogt bovendien zeer slordig.

Concreet: Wanneer worden die schuilhuisjes/fietsstallingen vervangen en/of hersteld? Wanneer worden de vuile ruiten van de schuilhuisjes/fietsstallingen gewassen?

Schepen Ruben Algaba antwoordt als volgt:

  • De bushalte in de Neromstraat werd intussen vervangen.
  • De bushalte Van Dievoetlaan werd enkele maanden geleden gecontroleerd en daar bleek niets aan de hand te zijn. Welke schade er ondertussen eventueel zou zijn, heeft ons nog niet bereikt. We zullen dit nakijken.
  • Voor het afwassen van de schuilhuisjes is in het verleden een werkbon opgemaakt doch nooit uitgevoerd. Deze werd dan ook opnieuw ingepland voor komende zomer.  Er werd aan de uitvoerende dienst gevraagd om dit zo snel mogelijk in orde te brengen.

 

Zitting 25 04 2022

Principebepaling aankoop schuilhuisjes - Toegevoegd punt

MOTIVERING

Reizigers wachten liefst in comfortabele omstandigheden op hun bus of tram. De Lijn wenst tegemoet te komen aan steeds betere, kwaliteitsvolle halteaccommodatie en heeft daarom haar gamma gesubsidieerde schuilhuisjes (gemeente betaalt 25% van de kostprijs) volledig vernieuwd. Ze zien er niet alleen eigentijdser en moderner uit maar alle types kunnen nu ook voorzien worden van een groendak. Een groendak biedt tal van voordelen: het is niet enkel onderhoudsvriendelijk, het filtert ook fijnstof en helpt op warme dagen de temperatuur omlaag te brengen. Verder wordt regenwater er langer in vastgehouden en zorgt het voor meer biodiversiteit.

Met de volgende link vind je het volledig gamma aan schuilhuisjes:  https://www.delijn.be/nl/zakelijk-aanbod/steden-gemeenten/zeven-pijlers/halteaccommodatie/gesubsidieerde-schuilhuisjes

Raadslid Marie Jeanne Thaelemans vraagt om vanaf heden steeds schuilhuisjes aan te kopen met een groendak. Schepen Ruben Algaba vindt dit een goed voorstel.

BESLUIT

Artikel 1

Het gemeentebestuur Meise zal vanaf heden steeds gesubsidieerde schuilhuisjes van De Lijn aankopen met een groendak.

Met 24 stemmen voor (Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Sonia Lathouwers)

 

 

Formulier

Heb jij een voorkeur? Laat het ons weten en duid hieronder aan welk soort bushokje jouw voorkeur geniet.
Voor een volledige beschrijving van elk alternatief verwijzen we naar de pagina van DE LIJN.

Als je wil, mag je ook een commentaar toevoegen. 

De inzending is volledig anoniem... aan jou om je coördinaten achter te laten als je daar voor kiest! ;-)

Wil je nog iets kwijt? Gebruik dit veld om jouw gedachten of frustraties te melden!
De inzending is volledig anoniem... aan jou om je coördinaten achter te laten als je daar voor kiest! ;-)

Delen