1. Goedkeuring notulen
  2. Politieverordening van de burgemeester tot het uitbreiden van horecaterrassen teneinde de opgelegde maatregel "sociale afstand" ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus te garanderen
  3. Poolstok - algemene vergadering van 4 september 2020
  4. Regeling van de vervanging van de algemeen directeur en de financieel directeur
  5. Goedkeuring reglement buurtwedstrijd: zeepkistenrace
  6. Sectoraal akkoord lokale besturen 2020 - Verhoging tweede pensioenpijler
  7. Sectoraal akkoord lokale besturen 2020 - Verhoging van de werkgeversbijdrage van de maaltijdcheques en toekenning van eco- en geschenkcheques
  8. Goedkeuring van het globaal preventieplan
  9. Vaststelling van de aanpassing van het het meerjarenplan 2020-2025 - herziening 1
  10. Subsidie voor de aankoop van een perceel hooiland in Natuurgebied en VEN-gebied-Natuurpunt vzw
  11. Voorlopige straatnamen - Ann Christy-plein
  12. Voorlopige straatnamen - Emiel Van Cauterplein
  13. Omgevingsvergunning VS2020/082 -  OMV_2020056169 - bouwproject Slozenstraat 63: goedkeuring overeenkomst
  14. Onderhoud trage wegen - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze
  15. Poetsen van ramen en constructies van diverse gemeentelijke gebouwen 2020 - 2024 - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze
  16. Brandalarminstallaties scholen - Goedkeuring lastvoorwaarden en uit te nodigen firma's
  17. Opmaak beheersplannen monumenten - Goedkeuring lastvoorwaarden en uit te nodigen firma's
  18. Renovatie van muurkantelen en gevels jeugdlokalen St-Brixius-Rode - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze
  19. Tussentijdse uitbetaling infrastructuurtoelage '20
  20. Goedkeuring samenwerkingsafspraken tussen de scholen van de scholengemeenschap Meise en het centrum voor leerlingenbegeleiding CLB N-Brussel
  21. Scholengemeenschap Meise - Schoolreglement gewoon basisonderwijs
  22. Verkeerssituatie Meise-centrum: 'autoluw'
  23. Meise-centrum: markt inrichting
  24. Slechte staat voetbalveld Wolvertem
Meise
Zitting van 20 jul 2020
Van 19.30 uur tot 21
Aanwezig:
Katrien Uyttersprot, voorzitter;
Gerda Van den Brande, burgemeester;
Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux en Thomas Goethals, schepenen;
Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens en Roel Baudewyns, raadsleden;
Caroline De Ridder, algemeen directeur.
Verontschuldigd:
Virginie De Klippel, Jo Van Den Brande, Christine De Cubber en Billie Kawende, raadsleden;
 
raadslid Roger Heyvaert vervoegt de vergadering vanaf punt 2.

Goedkeuring notulen

BESLUIT

Artikel 1

De notulen van de gemeenteraad van 15 juni 2020 worden goedgekeurd.

Met 20 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot)

 

top

Politieverordening van de burgemeester tot het uitbreiden van horecaterrassen teneinde de opgelegde maatregel "sociale afstand" ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus te garanderen

MOTIVERING

Feiten en context

Het burgemeesterbesluit van 12 juni 2020 over het uitbreiden van horecaterrassen teneinde de opgelegde maatregel "sociale afstand" ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus te garanderen.

Juridische gronden

De ministeriële besluiten houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het corona-virus Covid-19 te beperken.

Artikelen 134, §1, en 135, §2 van de nieuwe gemeentewet.

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Het burgemeesterbesluit van 12 juni 2020 over het uitbreiden van horecaterrassen teneinde de opgelegde maatregel "sociale afstand" ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus te garanderen, wordt bekrachtigd.

Met 21 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot)

 

top

Poolstok - algemene vergadering van 4 september 2020

MOTIVERING

Feiten en context

De e-mail van 26 juni 2020 van Poolstok met de uitnodiging tot de algemene vergadering op vrijdag 4 september 2020 om 10u30.

Indien de omstandigheden het toelaten, zal de algemene vergadering plaatsvinden in de Brabanthal te Leuven. Gezien de huidige situatie omtrent Covid-19, zal Poolstok alle nodige maatregelen nemen om ieders gezondheid te waarborgen. De meest recente richtlijnen, zoals bepaald door de Nationale Veiligheidsraad, worden nauwgezet opgevolgd tijdens de fysieke vergadering.

Daarnaast beslist de raad van bestuur om parallel, conform het Koninklijk besluit nr.4 van 9 april 2020 houdende diverse bepalingen inzake mede-eigendom en het vennootschaps- en verenigingsrecht in het kader van de strijd tegen de Covid-19 pandemie, de algemene vergadering ook digitaal te laten plaatsvinden. Zo voorziet Poolstok ook de mogelijkheid om digitaal deel te nemen aan en tussen te komen bij de algemene vergadering.

De vergadering van 4 september 2020 omvat volgende agenda:

1. Samenstelling van het bureau van de vergadering

2. Uiteenzetting van het verslag van de raad van bestuur en van de commissaris m.b.t. het boekjaar 2019

3. Mogelijkheid tot het stellen van vragen aan de leden van de raad van bestuur en aan de commissaris m.b.t. het boekjaar 2019

4. Goedkeuring van de jaarrekening voor het boekjaar 2019

5. Bestemming van het resultaat

6. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris voor het boekjaar 2019

7. Ontslagen en benoemingen

8. Goedkeuring van de bezoldigingen

9. Desgevallend: varia

Aansluitend op de officiële vergadering geeft Poolstok een terugblik op het 20-jarig bestaan van de organisatie en op de realisaties van 2020.

Juridische gronden

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

De aanwezigheid van de vertegenwoordiger dient voor 27 augustus 2020 te worden bevestigd door het aanwezigheids- en volmachtformulier te versturen naar jasmina@poolstok.be met duidelijke vermelding van fysieke aanwezigheid of digitale deelname.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De agenda van de algemene vergadering van Poolstok van 4 september 2020 wordt goedgekeurd.

Artikel 2

De vertegenwoordiger, Thomas Goethals, wordt opgedragen deze vergadering bij te wonen en wordt volmacht verleend om te handelen volgens de beslissingen genomen tijdens de gemeenteraad van 20 juli 2020.

Artikel 3

Poolstok zal van deze beslissing in kennis worden gesteld.

Met 21 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot)

 

top

Regeling van de vervanging van de algemeen directeur en de financieel directeur

MOTIVERING

Feiten en context

Het Decreet Lokaal Bestuur voorziet in artikel 162 dat er in elke gemeente één algemeen en één financieel directeur aanwezig is die zowel de gemeente als het OCMW bedient, waarbij beide ambten worden uitgeoefend door personeelsleden van de gemeente.

Het Decreet Lokaal Bestuur voorziet in artikel 166 dat de gemeenteraad de vervanging regelt van de algemeen directeur en de financieel directeur bij hun afwezigheid of verhindering. Er wordt in elk geval in een waarneming van het ambt van algemeen directeur of financieel directeur voorzien als de afwezigheid of verhindering van de algemeen directeur of financieel directeur langer dan honderdtwintig dagen duurt of als het ambt vacant werd verklaard.
De waarnemend algemeen directeur en financieel directeur oefenen alle bevoegdheden uit die aan het ambt verbonden zijn.

De gemeenteraad kan de aanstelling van een waarnemend algemeen directeur of financieel directeur toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen en aan de functiehouder van het ambt.

Overwegende dat het aangewezen is om de vervanging van de beide directiefuncties voorafgaandelijk te regelen, in het kader van de goede werking van het bestuur en een vlotte besluitvorming.

Overwegende dat vervanging of verhindering zich kan voordoen om redenen van afwezigheid voor kortere of langere termijn, bijvoorbeeld om reden van afwezigheid wegens ziekte, afwezigheid tijdens jaarlijkse vakantie, verhindering om deontologische redenen, …

Ingeval de vervangend functiehouder zelf afwezig of verhinderd is, kan het college van burgemeester en schepenen een tijdelijke vervanger aanstellen.

Juridische gronden

De beslissingen van de gemeenteraad d.d. 19 juni 2018 houdende de aanstellingen van Caroline De Ridder als algemeen directeur en Dirk Luppens als financieel directeur van de gemeente Meise met ingang van 1 augustus 2018.

Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, inzonderheid artikelen 41, 56, 162, 166, 217 tot 220 en 330.

Advies/argumentatie

Het decreet Lokaal Bestuur voorziet dat de gemeenteraad de vervanging regelt van de algemeen/financieel directeur bij afwezigheid of verhindering en dat hierover geen nadere bijzondere regels worden geformuleerd. Hierbij komt het aan de gemeenteraad toe om een concrete vervangingsregeling uit te werken die aangepast is aan de nood van de diensten. En dit op zo’n wijze dat wel minstens en in elk geval in een waarneming van het ambt van algemeen/financieel directeur moet worden voorzien als de afwezigheid of verhindering langer dan 120 dagen duurt of als het ambt vacant werd verklaard. Hierbij oefent in dat geval de waarnemend algemeen/financieel directeur alle bevoegdheden van de algemeen/financieel directeur uit.

De algemeen/financieel directeur kan om verschillende redenen afwezig of verhinderd zijn, al dan niet voorzien. In zo’n geval is het noodzakelijk om de continuïteit van de dienstverlening te blijven garanderen.

Het is bijgevolg aangewezen om enerzijds een of meerdere plaatsvervangend algemeen/financieel directeurs te voorzien voor korte afwezigheden of verhinderingen. Terwijl anderzijds ook meer langdurige afwezigheden opgevangen moeten worden door de aanduiding van één waarnemend algemeen/financieel directeur.

Er zijn niet langer wettelijke voorwaarden voorzien om als vervanger te kunnen optreden.

De gemeenteraad kan de aanstelling van een waarnemend algemeen/financieel directeur toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen. Hierdoor kan op die manier tijdig een onvoorziene meer langdurige afwezigheid worden opgevangen.

Voor de vervanging van de algemeen directeur wordt volgende regeling voorgesteld:

         In geval van afwezigheid of verhindering wordt de beleidsmedewerker bestuursadministratie aangesteld als waarnemend algemeen directeur.

         In geval van afwezigheid of verhindering van de beleidsmedewerker bestuursadministratie wordt een lid van het managementteam, met uitsluiting van de financieel directeur of zijn/haar vervanger, aangesteld als waarnemend algemeen directeur.

         De vervanger vermeldt bij zijn / haar handtekening "waarnemend algemeen directeur".

Voor de vervanging van de financieel directeur wordt volgende regeling voorgesteld:

         In geval van afwezigheid of verhindering wordt de stafmedewerker financiën aangesteld als waarnemend financieel directeur.

         In geval van afwezigheid of verhindering van de stafmedewerker financiën wordt een boekhouder aangesteld als waarnemend financieel directeur.

         De vervanger vermeldt bij zijn / haar handtekening "waarnemend financieel directeur".

In geval van onvoorziene afwezigheid/verhindering van de algemeen directeur of de financieel directeur en in spoedeisende gevallen, wanneer geen gebruik kan gemaakt worden van de bovenvermelde vervangingsregeling, zal het college van burgemeester en schepenen een waarnemend algemeen directeur of een waarnemend financieel directeur aanstellen om de algemeen directeur of de financieel directeur bij zijn/haar afwezigheid of verhindering te vervangen conform de goedgekeurde regeling.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

In geval van gewettigde afwezigheid kunnen de algemeen directeur en de financieel directeur, onder hun eigen verantwoordelijkheid, voorzien in hun vervanging en daartoe, voor een periode van maximaal zestig dagen, één van de in volgende artikels vermelde personeelsleden als plaatsvervanger aanstellen. Die maatregel kan voor eenzelfde afwezigheid eenmaal worden verlengd.

Artikel 2 Vervangingsregeling algemeen directeur

In geval van afwezigheid of verhindering wordt de beleidsmedewerker bestuursadministratie aangesteld als waarnemend algemeen directeur.

In geval van afwezigheid of verhindering van de beleidsmedewerker bestuursadministratie wordt een lid van het managementteam, met uitsluiting van de financieel directeur of zijn/haar vervanger, aangesteld als waarnemend algemeen directeur.

De vervanger vermeldt bij zijn/haar handtekening "waarnemend algemeen directeur".

Artikel 3 Vervangingsregeling financieel directeur

In geval van afwezigheid of verhindering wordt de stafmedewerker financiën aangesteld als waarnemend financieel directeur.

In geval van afwezigheid of verhindering van de stafmedewerker financiën wordt een boekhouder aangesteld als waarnemend financieel directeur.

De vervanger vermeldt bij zijn/haar handtekening "waarnemend financieel directeur".

Artikel 4

In geval van onvoorziene afwezigheid/verhindering van de algemeen directeur of de financieel directeur en in spoedeisende gevallen, wanneer geen gebruik kan gemaakt worden van de vervangingsregeling in artikel 1, zal het college van burgemeester en schepenen een waarnemend algemeen directeur of een waarnemend financieel directeur aanstellen om de algemeen directeur of de financieel directeur bij zijn/haar afwezigheid of verhindering te vervangen conform de goedgekeurde regeling in artikel 2 en 3.

Artikel 5

Deze beslissing wordt opgenomen in het organisatiebeheersingssysteem.

Met 21 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot)

 

top

Goedkeuring reglement buurtwedstrijd: zeepkistenrace

MOTIVERING

Feiten en context

Het college van 15 juni 2020 heeft besloten om op 27 september 2020 een autoloze zondag te organiseren. Op deze autoloze zondag staat ook een zeepkistenrace gepland.

Juridische gronden

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

Het meerjarenplan 2020-2025, goedgekeurd door de gemeenteraad op 19 december 2019.

Advies/argumentatie

Beleidsdoelstelling twee van het meerjarenplan 2020-2025 omvat: Meise is een veilige buurtgerichte gemeente waar iedereen ondersteund wordt om zich te ontplooien. Actie 2-2-1 van het meerjarenplan focust op het ondersteunen van buurtinitiatieven en samenwerking door middel van cocreatie.

De beleidscel creëerde in samenwerking met verschillende diensten en inwoners een eerste buurtwedstrijd; met name een zeepkistenrace.

De zeepkistenrace gaat door op 27 september 2020, onder voorbehoud van slecht weer en mogelijke aflassing als gevolg van bijvoorbeeld een nieuwe corona-uitbraak. De zeepkistenrace gaat door in Wolvertem, op de autoloze zondag.

Met de buurtwedstrijd worden bu(u)r(t)en met elkaar in contract gebracht en wordt co-creëren gestimuleerd.

De gemeenteraad dient het reglement van deze buurtwedstrijd: zeepkistenrace goed te keuren.

Financiële gevolgen

Het krediet is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025.

Beleidsitem/Algemene rekening

Actie

Beschikbaar budget

07100/61409000

2-2-1: ondersteunen van buurtinitiatieven en samenwerking met buurten door middel van cocreatie

5.000 euro

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het reglement buurtwedstrijd goed.

Artikel 2

Het reglement wordt gepubliceerd op de website en aan alle deelnemers bezorgd.

Met 21 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot)

 

top

Sectoraal akkoord lokale besturen 2020 - Verhoging tweede pensioenpijler

MOTIVERING

Feiten en context

De responsabiliseringsbijdrage is de aanvullende werkgeversbijdrage die een bestuur moet betalen als de pensioenlasten van dat bestuur van een bepaald jaar groter zijn dan de basispensioenbijdrage die het bestuur voor dat jaar betaalt. Het saldo wordt vermenigvuldigd met een responsabiliseringscoëfficiënt die tot nu toe 50% bedraagt en wordt bijkomend aan het bestuur gefactureerd.

Volgens de wet van 30 maart 2018 (zie referenties hieronder) kunnen lokale besturen in België een korting op hun responsabiliseringsbijdrage krijgen wanneer ze een tweede pensioenpijler aan al hun contractueel personeel toekennen die aan de wettelijke voorwaarden voldoet. Daartoe voorziet de wet van 30 maart 2018 in een mogelijke korting op de responsabiliseringsbijdrage, voor zover het bestuur een “voldoende” hoge tweede pensioenpijler toekent.

Maar deze incentive heeft ook een keerzijde: besturen riskeren een verhoging van hun responsabiliseringsbijdrage wanneer er geen tweede pensioenpijler is of wanneer die niet aan de wettelijke vereisten beantwoordt.

Het sectoraal akkoord 2020 omvat 3 koopkrachtverhogende maatregelen :

1) Personeelsleden van de lokale besturen die op de datum van dit sectoraal akkoord de maximale werkgeversbijdrage voor de maaltijdcheques nog niet bereikt hebben, ontvangen vanaf 01 januari 2020 een recurrente koopkrachtverhoging via een verhoging van de werkgeversbijdrage in de maaltijdcheques tot het fiscaal maximum, met een maximum van 100 euro per  VTE.

Dit wordt besproken in een afzonderlijke beslissing van de gemeenteraad.

2) Elk personeelslid krijgt vanaf 1 januari 2020 een recurrente koopkrachtverhoging van 200 euro per VTE.

Dit wordt besproken in een afzonderlijke beslissing van de gemeenteraad.

3) Vanaf 01 januari 2020 wordt de minimale bijdragevoet tweede pensioenpijler van het contractueel VIA personeel opgetrokken naar 2,5%.

De gemeenteraad heeft op 17 december 2013 beslist om de pensioentoelage van de tweede pensioenpijler te verhogen van 1% tot 1,5% voor alle contractuele personeelsleden, met uitzondering van de jobstudenten en het tijdelijk onderwijzend personeel met ingang van 1 januari 2014.

De gemeenteraad heeft op 16 december 2019 beslist om de pensioentoelage van de tweede pensioenpijler te verhogen van 1,5% tot 2% voor alle contractuele personeelsleden, met uitzondering van de jobstudenten en het tijdelijk onderwijzend personeel  met ingang van 1 januari 2020.

Aangezien het sectoraal akkoord 2020 vanaf 1 januari 2020 de minimale pensioentoelage van de tweede pensioenpijler vastlegt op 2,5% moet de beslissing van de gemeenteraad van 16 december 2019, hogervermeld, ingetrokken worden.  

Juridische gronden

Wet van 30 maart 2018 met betrekking tot het niet in aanmerking nemen van diensten gepresteerd als niet vastbenoemd personeelslid voor een pensioen van de overheidssector, tot wijziging van de individuele responsabilisering van de provinciale en lokale overheden binnen het gesolidariseerde pensioenfonds, tot aanpassing van de reglementering inzake aanvullende pensioenen, tot wijziging van de modaliteiten van de financiering van het gesolidariseerde pensioenfonds van de provinciale en plaatselijke besturen en tot bijkomende financiering van het gesolidariseerde pensioenfonds van de provinciale en plaatselijke besturen.

De Wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende pensioenen en het belastingstelsel van die pensioenen en van sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid.

Het sectoraal akkoord 2008-2013 voor het personeel van de lokale en provinciale besturen, afgesloten in het Vlaamse onderhandelingscomité C1 van 19 november 2008.

Het kaderreglement tweede pensioenpijler contractanten en het model van raadsbesluit die werden goedgekeurd in het Vlaamse onderhandelingscomité C1 van 9 december 2009 (zoals van toepassing vanaf 1 januari 2019).

Het besluit van de gemeenteraad van 28 januari 2010 betreffende de intentieverklaring om een aanvullend pensioenstelsel voor de contractuele personeelsleden in te voeren.

Het sectoraal akkoord 2020 voor het personeel van de lokale en provinciale besturen, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 8 april 2020.

Het besluit van de gemeenteraad van 17 december 2013 betreffende het addendum tweede pensioenpijler : verhoging bijdragen voor contractuele medewerkers.

Advies/argumentatie

Het sectoraal akkoord werd afgesloten voor het kalenderjaar 2020 en kreeg de goedkeuring van de Vlaamse Regering op 8 april 2020. Alle lokale en provinciale besturen die onder het toepassingsgebied van het sectoraal akkoord vallen, moeten het globaal uitvoeren.

Besturen die een responsabiliseringsbijdrage voor het jaar 2020 en 2021 zullen moeten dragen en geen verhoging willen riskeren, moeten in 2020 en 2021 voor alle contractanten in dienst een tweede pijler, met opgelegd minimumpercentage van 2,5% in 2020 en 3% in 2021, toekennen. Jobstudenten en tijdelijk onderwijzend personeel vallen niet onder het toepassingsgebied.

Het besluit dient voorgelegd te worden aan het HOC/BOC.

Financiële gevolgen

Het krediet wordt voorzien in de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025.

Het sectoraal akkoord heeft volgende financiële implicaties:

OCMW:

Voor de berekening van de 2de pensioenpijler berekent men 2,5% op het brutoloon van de contractuelen exclusief vakantiegeld. Op het bekomen bedrag moet men 0,0886 berekenen en bij het vorig bedrag tellen. Voor het OCMW betekent dit een meerkost van 13.150 euro.

GEMEENTE:

Voor de berekening van de 2de pensioenpijler berekent men 2,5% op het brutoloon van de contractuelen exclusief vakantiegeld. Op het bekomen bedrag moet men 0,0886 berekenen en bij het vorig bedrag tellen. Voor de gemeente betekent dit een meerkost van 19.750 euro.

Ingevolge het sectoraal akkoord 2020 is het verplicht om de tweede pensioenpijler te verhogen naar de oplegde minimum percentages. De financieel directeur verleende visum.

BESLUIT

Artikel 1

De beslissing van de gemeenteraad van 16 december 2019 over de verhoging van de tweede pensioenpijler wordt opgeheven.

Artikel 2

De gemeenteraad verhoogt zijn aanvullend pensioenstelsel voor zijn contractuele personeelsleden vanaf 1 januari 2020 met uitzondering van de jobstudenten en het tijdelijk onderwijzend personeel.

Artikel 3

De gemeenteraad verhoogt zijn aanvullend pensioenstelsel voor zijn contractuele personeelsleden vanaf 1 januari 2021 met uitzondering van de jobstudenten en het tijdelijk onderwijzend personeel.

Artikel 4

De gemeenteraad gaat akkoord met het kaderreglement tweede pensioenpijler contractanten van 9 december 2009 (en zoals van toepassing vanaf 1 januari 2019), dat in bijlage wordt toegevoegd.

Artikel 5

De gemeenteraad is de inrichter van het aanvullend pensioenstelsel voor zijn contractuele personeelsleden.

Artikel 6

De pensioentoelage bedraagt 2,5% van het pensioengevend jaarloon vanaf 1 januari 2020.

Artikel 7

De pensioentoelage bedraagt 3% van het pensioengevend jaarloon vanaf 1 januari 2021.

Artikel 8

De gemeenteraad stelt het pensioenreglement, met name dit gemeenteraadsbesluit en het kaderreglement tweede pensioenpijler contractanten (bijlage), ter beschikking van zijn contractuele personeelsleden.

Met 21 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot)

 

top

Sectoraal akkoord lokale besturen 2020 - Verhoging van de werkgeversbijdrage van de maaltijdcheques en toekenning van eco- en geschenkcheques

MOTIVERING

Feiten en context

In de Vlaamse Intersectorale Akkoorden (kortweg VIA) leggen de werkgevers- en werknemersorganisaties samen met de Vlaamse overheid afspraken vast om de arbeidsvoorwaarden in de non-profitsector te verbeteren.  Om die afspraken te kunnen uitvoeren, ondersteunt de Vlaamse overheid de werkgevers financieel.

Op 8 juni 2018 werd het 5de Vlaams Intersectoraal akkoord (VIA 5) voor de non-profitsector gesloten.  Door dat akkoord trekt de Vlaamse overheid vanaf 2018 extra geld uit (de zogenaamde VIA-middelen).  In 2020 gaat het over een bedrag van 446 miljoen euro.  De sociale partners hebben afgesproken om ook het niet-VIA-personeel dezelfde voordelen toe te kennen.

Het sectoraal akkoord 2020 omvat 3 koopkrachtverhogende maatregelen :

1) Personeelsleden van de lokale besturen die op de datum van dit sectoraal akkoord de maximale werkgeversbijdrage voor de maaltijdcheques nog niet bereikt hebben, ontvangen vanaf 01 januari 2020 een recurrente koopkrachtverhoging via een verhoging van de werkgeversbijdrage in de maaltijdcheques tot het fiscaal maximum, met een maximum van 100 euro per  VTE.

De personeelsleden van de lokale en provinciale besturen die op de datum waarop dit sectoraal akkoord is afgesloten, de maximale werkgeversbijdrage voor de maaltijdcheques nog niet bereikt hebben, ontvangen vanaf 1 januari 2020 een recurrente koopkrachtverhoging via een verhoging van de werkgeversbijdrage in de maaltijdcheques tot het fiscale maximum, met een maximum van 100 euro per vte.

Het KB van 26 mei 2015 heeft het maximumbedrag van de werkgeversbijdrage voor de maaltijdcheques vastgesteld op 6,91 euro per maaltijdcheque en de persoonlijke bijdrage op 1,09 euro per maaltijdcheque.

De gemeenteraad heeft op 15 december 2015 beslist om vanaf 01 januari 2016 de werkgeversbijdrage van de maaltijdcheques te verhogen van 5,91 euro naar 6,41 euro.  De werknemersbijdrage van de maaltijdcheques bedraagt 1,09 euro.  De totale waarde van een maaltijdcheque komt hierdoor op 7,50 euro.

Het sectoraal akkoord is afgesloten voor de periode vanaf 1 januari 2020.  Maaltijdcheques kunnen echter niet meer verhoogd worden met terugwerkende kracht tot 1 januari 2020.  Men kan aan de maaltijdcheques alleen aanpassingen doen voor de toekomst. Het gaat dus om een bedrag van maximum 50 euro per personeelslid (6/12 van 100 euro), waarvoor nog een regularisatie moet worden doorgevoerd.  De inhaalbeweging moet eind 2020 gerealiseerd zijn.  Lokale en provinciale besturen die voor hun maaltijdcheques nog niet aan het maximum zitten, kunnen het equivalente bedrag voor de periode van 1 januari 2020 tot en met 30 juni 2020 uitzonderlijk toekennen door de tijdelijke invoering van eco-, cultuur-, sport- of cadeaucheques.

2) Elk personeelslid krijgt vanaf 1 januari 2020 een recurrente koopkrachtverhoging van 200 euro per VTE.

Aangezien de werkgeversbijdrage van de maaltijdcheque niet meer verhoogd kan worden, kan dit bedrag worden toegekend via de invoering of verhoging van eco-, cultuur-, sport- of de invoering van lokale handelaarsbonnen (cadeaucheques of geschenkcheques), of door een combinatie van die cheques.

Lokale besturen kunnen vandaag dergelijke sociale voordelen ook al toekennen op basis van de huidige regelgeving.  Ze moeten dit doen met respect voor en binnen de grenzen van de daarvoor geldende fiscale wetgeving en socialezekerheidsregels.

Ecocheques zijn waardebonnen die uitsluitend gebruikt mogen worden voor de aankoop van producten en diensten met een ecologisch karakter. Het totale bedrag van de ecocheques die de werkgever toekent mag niet groter zijn dan 250 euro per kalenderjaar en per werknemer. Ecocheques zijn fiscaal voordelig en vrijgesteld van RSZ tot maximaal €250,00 per jaar per werknemer.

De sport- en cultuurcheque is het sociale voordeel voor het deelnemen of bijwonen van sportieve en culturele evenementen. Het totale bedrag van de sport- en cultuurcheques die de werkgever toekent mag niet groter zijn dan 100 euro per jaar en per werknemer.

Handelaarsbonnen zijn geschenkcheques die kunnen worden ingeruild bij de plaatselijke handelszaken.  Cadeaucheques zijn fiscaal voordelig en vrijgesteld van RSZ tot maximaal € 40,00 per jaar naar aanleiding van drie gebeurtenissen (Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar).

Handelaarsbonnen die bij de plaatselijke handelaars als betaalmiddel gebruikt kunnen worden gelden ook als cadeaucheques .

Het bestuur dient deze specifieke reglementering van de betrokken cheques na te leven.

3) Vanaf 01 januari 2020 wordt de minimale bijdragevoet tweede pensioenpijler van het contractueel VIA personeel opgetrokken naar 2,5%.

De gemeenteraad heeft op 17 december 2013 beslist om de pensioentoelage van de tweede pensioenpijler te verhogen van 1% tot 1,5% voor alle contractuele personeelsleden, met uitzondering van de jobstudenten en het tijdelijk onderwijzend personeel met ingang van 1 januari 2014.

De gemeenteraad heeft op 16 december 2019 beslist om de pensioentoelage van de tweede pensioenpijler te verhogen van 1,5% tot 2% voor alle contractuele personeelsleden, met uitzondering van de jobstudenten en het tijdelijk onderwijzend personeel  met ingang van 1 januari 2020.

Aangezien het sectoraal akkoord 2020 vanaf 1 januari 2020 de minimale pensioentoelage van de tweede pensioenpijler vastlegt op 2,5% moet de beslissing van de gemeenteraad van 16 december 2019, hogervermeld, ingetrokken worden.  

Juridische gronden

Wet van 30 maart 2018 met betrekking tot het niet in aanmerking nemen van diensten gepresteerd als niet vastbenoemd personeelslid voor een pensioen van de overheidssector, tot wijziging van de individuele responsabilisering van de provinciale en lokale overheden binnen het gesolidariseerde pensioenfonds, tot aanpassing van de reglementering inzake aanvullende pensioenen, tot wijziging van de modaliteiten van de financiering van het gesolidariseerde pensioenfonds van de provinciale en plaatselijke besturen en tot bijkomende financiering van het gesolidariseerde pensioenfonds van de provinciale en plaatselijke besturen.

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, inzonderheid de artikelen 40 en 41.

De Wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende pensioenen en het belastingstelsel van die pensioenen en van sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid.

Het sectoraal akkoord 2008-2013 voor het personeel van de lokale en provinciale besturen, afgesloten in het Vlaamse onderhandelingscomité C1 van 19 november 2008.

Het kaderreglement tweede pensioenpijler contractanten en het model van raadsbesluit die werden goedgekeurd in het Vlaamse onderhandelingscomité C1 van 9 december 2009 (zoals van toepassing vanaf 1 januari 2019).

Het besluit van de gemeenteraad van 28 januari 2010 betreffende de intentieverklaring om een aanvullend pensioenstelsel voor de contractuele personeelsleden in te voeren.

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019 betreffende de tweede pensioenpijler: verhoging bijdragen voor contractuele medewerkers.

Het sectoraal akkoord 2020 voor het personeel van de lokale en provinciale besturen, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 8 april 2020.

Het besluit van de gemeenteraad van 15 december 2015 houdende verhoging van de werkgeversbijdrage in de maaltijdcheques.

Het RSZ-besluit (Koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders ), m.n. art. 19quater (ecocheques), art. 19ter (sport- en cultuurcheques) en art. 19 §2, 14° (geschenkcheques).

Advies/argumentatie

Het sectoraal akkoord werd afgesloten voor het kalenderjaar 2020 en kreeg de goedkeuring van de Vlaamse Regering op 8 april 2020.  Alle lokale en provinciale besturen die onder het toepassingsgebied van het sectoraal akkoord vallen, moeten het globaal uitvoeren.

Het behoort tot de autonomie van de lokale en provinciale besturen om, na onderhandeling met de sociale partners (representatieve vakorganisaties), zelf te bepalen hoe de koopkrachtverhoging wordt doorgevoerd.

Het besluit dient voorgelegd te worden aan het HOC/BOC en de gemeente- en OCMW- raad.

Financiële gevolgen

Het krediet wordt voorzien in de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025.

Het sectoraal akkoord heeft volgende financiële implicaties:

OCMW:

Een stijging van 0,5 euro betekent een meerkost van 112,5 euro per VTE. Het kader van het OCMW bestaat momenteel uit 80,35 VTE dus bedraagt de meerkost op jaarbasis 9.039,38 euro.

Voor de berekening van de 2de pensioenpijler berekent men 2,5% op het brutoloon van de contractuelen exclusief vakantiegeld. Op het bekomen bedrag moet men 0,0886 berekenen en bij het vorig bedrag tellen. Voor het OCMW betekent dit een meerkost van 13.150 euro.

Het geven van een cheque van 200 euro/VTE kost 16.070 euro voor het OCMW.

GEMEENTE:

Een stijging van 0,5 euro betekent een meerkost van 112,5 euro per VTE. Het kader van de gemeente bestaat momenteel uit 160 VTE, dus bedraagt de meerkost op jaarbasis 18.000 euro.

Voor de berekening van de 2de pensioenpijler berekent men 2,5% op het brutoloon van de contractuelen exclusief vakantiegeld. Op het bekomen bedrag moet men 0,0886 berekenen en bij het vorig bedrag tellen. Voor de gemeente betekent dit een meerkost van 19.750 euro.

Het geven van een cheque van 200 euro/VTE kost 32.000 euro voor de gemeente.

 

De financieel directeur verleende visum.

BESLUIT

Artikel 1

Vanaf 01 juli 2020 verhoogt de gemeenteraad  de werkgeversbijdrage in de maaltijdcheques tot het fiscaal maximum voor alle personeelsleden met uitzondering van de jobstudenten en het tijdelijk onderwijzend personeel.  De werkgeversbijdrage bedraagt 6,91 euro, de persoonlijke bijdrage bedraagt 1,09 euro en de totale waarde van een maaltijdcheque komt hierdoor op 8 euro.

Artikel 2

Voor de regularisatie van de periode van 01 januari 2020  tot en met 30 juni 2020 ontvangen alle personeelsleden met uitzondering van de jobstudenten en het tijdelijk onderwijzend personeel voor een totaal bedrag van 50 euro/VTE eenmalig een ecocheque.

Artikel 3

Vanaf 01 januari 2020 ontvangen alle personeelsleden jaarlijks met uitzondering van de jobstudenten en het tijdelijk onderwijzend personeel een totaalbedrag van 200 euro/VTE die zal gegeven worden in de vorm van een ecocheque ter waarde van 160 euro /VTE en een geschenkcheque ter waarde van 40 euro/VTE. De geschenkcheque zal worden uitgekeerd onder de vorm van een handelaarsbon geldig binnen de deelnemende handelszaken in de gemeente Meise. De geschenkcheque zal uitgekeerd worden ter gelegenheid van Kerstmis.

Met 21 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot)

 

top

Goedkeuring van het globaal preventieplan

MOTIVERING

Feiten en context

Elke werkgever moet zijn werknemers beschermen zodat zij veilig kunnen werken en hun welzijn en gezondheid gegarandeerd zijn.  Bijgevolg is elke werkgever verantwoordelijk voor de structurele aanpak van preventie, door middel van een dynamisch risicobeheersingssysteem.

Het dynamisch risicobeheersingssysteem is gesteund op de algemene preventiebeginselen en heeft betrekking op de volgende domeinen:

1° de arbeidsveiligheid

2° de bescherming van de gezondheid van de werknemer op het werk

3° de psychosociale aspecten van het werk

4° de ergonomie

5° de arbeidshygiëne

6° de verfraaiing van de arbeidsplaatsen

7° de maatregelen van de onderneming inzake leefmilieu, wat betreft hun invloed op de punten 1° tot 6°.

Het dynamisch risicobeheersingssysteem heeft tot doel de planning van de preventie en de uitvoering van het beleid met betrekking tot het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk mogelijk te maken.

Dit beleid heeft tot doel arbeidsongevallen en beroepsziekten te voorkomen en de verhouding tussen mens en werk nader te bepalen, zodat beter rekening gehouden wordt met de mens in zijn totaliteit.

Dit preventiebeleid dient rekening te houden met een aantal specifieke wettelijke en reglementaire bepalingen, die door de overheid werden uitgevaardigd om het kader aan te geven waarbinnen dit preventiebeleid kan tot stand komen.

De veruitwendiging van dit dynamisch risicobeheerssysteem is het globaal preventieplan.

Juridische gronden

Welzijnswet van 4 augustus 1996, refererende naar het dynamisch risicobeheerssingssysteem (DRBS).

Het Koninklijk Besluit van 27 maart 1998, betreffende het welzijnsbeleid.

De wet van 28 februari 2014 tot aanvulling van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk wat de preventie van psychosociale risico's op het werk betreft, waaronder inzonderheid geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk.

De wet van 28 maart 2014 tot wijziging van het Gerechtelijk Wetboek en de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk wat de gerechtelijke procedures betreft.

Het Koninklijk Besluit van 10 april 2014 betreffende de preventie van psychosociale risico's op het werk. Dit nieuwe uitvoeringsbesluit heft het voorgaande KB van 17 mei 2007 op.

De codex over het welzijn op het werk.

Advies/argumentatie

In een globaal preventieplan staan de preventiemaatregelen die het gemeentebestuur als werkgever formuleert op basis van de risicoanalyses.  Het globaal preventieplan loopt over 5 jaar en dient als basis voor het jaaractieplan.  Het preventieplan biedt een overzicht van de aanwezige risico's in het bestuur en toont aan wat het bestuur zal doen om deze risico's uit te schakelen of te beperken. Het globaal preventieplan 2019-2024 werd opgesteld door de leden van de hiërarchische lijn in overleg met de preventieadviseur.

Het globaal preventieplan werd voor advies voorgelegd aan het HOC en BOC van 8 juni 2020. Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Het globaal preventieplan voor de periode 2019 - 2024 wordt goedgekeurd.

Met 21 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot)

 

top

Vaststelling van de aanpassing van het het meerjarenplan 2020-2025 - herziening 1

MOTIVERING

Feiten en context

Het meerjarenplan 2020-2025 werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 19 december 2019.

De jaarrekening 2019 werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 15 juni 2020.

Het resultaat van de jaarrekening 2019 van gemeente en OCMW werd verwerkt in deze eerste herziening van het meerjarenplan.

Daarnaast werden een aantal budgetten aangepast in functie van de actuele toestand van de dossiers (er werden geen overdrachten van investeringskredieten uit 2019 gerealiseerd).

De nodige kredieten voor uitvoering van het sectoraal akkoord 2020 voor de personeelsleden van de lokale besturen, dat ingaat op 1 juli 2020, werden opgenomen.

De beleidsindicatoren, die zullen gekoppeld worden aan de doelstellingenboom, werden bepaald en moeten goedgekeurd worden door de raad.

De gemeenteraad is bevoegd om de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 herziening 1 goed te keuren.

Juridische gronden

Artikel 40 §2 van het decreet lokaal bestuur: de gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen

Artikel 41 §1 3° van het decreet lokaal bestuur: de volgende bevoegdheden worden uitdrukkelijk aan de gemeenteraad toevertrouwd: het vaststellen van de beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, vermeld in artikel 249.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen deel 2 Titel 4 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

Het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 en latere wijzigingen betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.

Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.

Omzendbrief KB/ABB 2019/4 van 3 mei 2019 over de strategische meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus.

Advies/argumentatie

Overwegende dat het beschikbaar budgettair resultaat positief is en de autofinancieringsmarge positief is in 2025.

Minstens een keer per jaar dient het meerjarenplan te worden aangepast, waarbij in elk geval de kredieten voor het volgende boekjaar worden vastgesteld. Als dat nodig is, kunnen daarbij ook de kredieten voor het lopende boekjaar worden aangepast. Daarnaast kan het meerjarenplan, als dat nodig is, ook worden aangepast om alleen de kredieten voor het lopende boekjaar aan te passen.

Bij elke aanpassing van het meerjarenplan zal het resultaat van de intussen vastgestelde jaarrekeningen worden verwerkt. De periode van het meerjarenplan blijft altijd de periode, vermeld in artikel 254, tweede lid, van het decreet lokaal bestuur maar de financiële nota zal altijd de financiële consequenties voor ten minste drie toekomstige boekjaren beschrijven.

Een aanpassing van het meerjarenplan zal minstens een aangepaste financiële nota, een toelichting en de eventuele wijzigingen van de strategische nota omvatten.

Het decreet over het lokaal bestuur heeft een specifieke wijze van goedkeuren opgesteld voor het aanpassen van het meerjarenplan 2020-2025. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen elk over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn. Elke raad stemt telkens over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport. In afwijking daarvan kan elk raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst. In dat geval mag de betrokken raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming. Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de raad. Als de andere raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt die raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen, onder meer in de financiële nota en toelichting, zijn opgenomen als bijlage.

Als gevolg van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 herziening 1 zullen er in 2020 geen nieuwe leningen worden opgenomen. (Oorspronkelijk waren er 3.500.000€ aan nieuwe leningen voorzien.)

Het totaal van de op te nemen leningen deze legislatuur daalt met 800.000€.

BESLUIT

Artikel 1

De beleidsindicatoren vast te stellen.

Artikel 2

Het deel van de gemeente van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 herziening 1 bevattende de strategische nota, de financiële nota en de toelichting vast te stellen.

Artikel 3

Het deel van het OCMW van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 herziening 1 goed te keuren.

Artikel 4

De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 herziening 1 wordt in zijn geheel vastgesteld.

Artikel 5

Het geconsolideerd financieel evenwicht van het meerjarenplan 2020-2025 herziening 1 vast te stellen.

Met 13 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Herwig Cornelis, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot), 8 onthoudingen (Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers en Ruben Algaba)

 

top

Subsidie voor de aankoop van een perceel hooiland in Natuurgebied en VEN-gebied-Natuurpunt vzw

MOTIVERING

Feiten en context

De aanvraag van 2 juli 2018 namens vzw Natuurpunt Meise, voor het bekomen van een subsidie voor de aankoop van 1 perceel, gelegen in de Wolvertemse Beemden te 1861 Meise, kadastraal beter gekend als afdeling 2, sectie F nr 131a.

Juridische gronden

De gemeenteraadbeslissing van 30 augustus 2001, houdende goedkeuring van het gemeentelijk subsidiereglement voor de aankoop van natuur- en bosgebieden en beheers-, beschermings- en educatieve projecten binnen of aansluitend bij deze natuur- en bosgebieden.

Advies/argumentatie

De vereniging voldoet aan de voorwaarden, zoals bepaald in het subsidiereglement.

Bij de aanvraag zijn de nodige bijlagen voorzien zodat de aanvraag ontvankelijk en volledig wordt verklaard.

De aankoop gebeurde in 2017, maar nu pas is de uiteindelijke subsidiëring door overige instanties duidelijk.

De milieuraad verleende, overeenkomstig het subsidiereglement, op 18 september 2018 een gunstig advies.

Financiële gevolgen

De financiële waarde van de percelen werd geraamd op 29.984,47 euro.

Er is ook een tussenkomst van het Boscompensatiefonds (Gewestelijke subsidie, 21.193,79 €) en de Provincie (5.694,66 €), zodat de restkost nog 3.096,02 € bedraagt . De restfinanciering bedraagt 1.548,01 €, zijnde 50 % van de restkost.

Het krediet is voorzien in het budget 2020.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

64900000/03900

milieu-, natuur- en energiesubsidies

deel van €17.440,35

BESLUIT

Artikel 1

Aan vzw Natuurpunt, afdeling Meise, een subsidie van 1.548,01 € te verlenen voor de aankoop van het perceel gelegen in de Wolvertemse Beemden te 1861 Meise, kadastraal beter gekend als afdeling 2, sectie F nr 131a.

Artikel 2

De in artikel 1 bedoelde subsidie is verbonden aan de voorwaarden, zoals vastgesteld in het subsidiereglement.

Artikel 3

Het subsidiebedrag zal worden gestort op het rekeningnummer van Natuurpunt.

Met 21 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot)

 

top

Voorlopige straatnamen - Ann Christy-plein

MOTIVERING

Feiten en context

De noodzaak voor een plein werd vastgesteld door het schepencollege in zitting van 15 juni 2020 voor het benoemen van het Ann Christy-plein langs de parking van de Muze (Brusselsesteenweg).

Door de naamsverandering zal er een kleine hernummering plaatsvinden van de huizen/gebouwen rondom de parking van de Muze. (zie afbeelding hieronder)

Afbeelding verwijderd.

 

Voorlopig zal de Brusselsesteenweg niet mee hernummerd worden.

Er werd op 25 mei 2020 advies gevraagd aan de heemkundige kring Berla.

Na de voorlopige aanvaarding van de naam van het plein door het schepencollege en de gemeenteraad wordt een openbaar onderzoek (30 dagen) georganiseerd door de dienst ruimtelijke ordening.

Er dient advies te worden gevraagd aan de cultuurraad.

Juridische gronden

Het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen (B.S. 7 april 1977), gewijzigd bij:

- Het decreet van 1 juli 1987 houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, B.S. 1 september 1987;

- Het decreet van 4 februari 1997 tot wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, B.S. 25 februari 1997;

- Het decreet van 29 november 2002 houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, B.S. 17 december 20002 bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen of wijzigen van nieuwe namen aan openbare wegen en pleinen.

Advies/argumentatie

De heemkundige kring Berla heeft op 20 juni 2020 onderstaand positief advies gegeven om de parking tot het Ann Christy-plein te benoemen.

Deze zangeres (Antwerpen 22.09.1945 – Jette 07.08.1984), echte naam Christiane Leenaerts, had een opmerkelijke stem en een alom geliefde uitstraling die haar decennia na haar overlijden nog steeds een icoon van de Vlaamse muziek maken. Zowel haar eigen vertolkingen als de covers van haar liedjes zijn nog steeds evergreens in het genre. Vanaf 1965 tot haar einde trad ze zowel in binnen- als buitenland voor het voetlicht.

Vermits ze op het hoogtepunt van haar carrière met haar gezin in Meise vertoefde en ook hier haar as verstrooid werd, lijkt ze een evidente keuze om in aanmerking te komen voor een plaatsnaam. Bovendien kan de keuze van de locatie niet passender zijn: in het centrum van Meise op een plaats die men zowat zou kunnen omschrijven als het plaatselijk cultureel epicentrum voor de kunstbeleving: midden tussen de Muziekacademie, de Muze en ’t Verloren Uurke (met als verdere buur de Leertuin als school).

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Gaat akkoord met de volgende benaming van het plein:

- Ann Christy-plein (parking aan de Muze, Brusselsesteenweg).

Artikel 2

De dienst ruimtelijke ordening start een openbaar onderzoek gedurende 30 dagen waarbij alle betrokken aanwonenden (18+ en alle eigenaars woonachtig te België) worden aangeschreven. Een bericht wordt aangeplakt aan het administratief centrum en ter hoogte van de nieuwe straat/plein.

Het bericht zal eveneens gepubliceerd worden op de gemeentelijke website.

Artikel 3

De voorlopige vastgestelde benaming van het Ann Christy-plein wordt overgemaakt aan de gemeentelijke cultuurraad.

Met 21 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot)

 

top

Voorlopige straatnamen - Emiel Van Cauterplein

MOTIVERING

Feiten en context

De noodzaak voor een plein werd vastgesteld door het schepencollege in zitting van 15 juni 2020 voor het benoemen van het Emiel Van Cauterplein gelegen aan de kerk van Meuzegem (monument).

Door de naamsverandering zal er geen hernummering plaatsvinden van de huizen/gebouwen rondom het monument.  Het monument is omringd door twee al bestaande straten.
Zie afbeelding hieronder.  Afbeelding verwijderd.

Er werd op 25 mei 2020 advies gevraagd aan de heemkundige kring Berla.

Na de voorlopige aanvaarding van de naam van het plein door het schepencollege en de gemeenteraad wordt een openbaar onderzoek (30 dagen) georganiseerd door de dienst ruimtelijke ordening.

Er dient advies te worden gevraagd aan de cultuurraad.

Juridische gronden

Het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen (B.S. 7 april 1977), gewijzigd bij:

- Het decreet van 1 juli 1987 houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, B.S. 1 september 1987;

- Het decreet van 4 februari 1997 tot wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, B.S. 25 februari 1997;

- Het decreet van 29 november 2002 houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, B.S. 17 december 20002 bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen of wijzigen van nieuwe namen aan openbare wegen en pleinen.

Advies/argumentatie

De heemkundige kring Berla heeft op 20 juni 2020 onderstaand positief advies gegeven om het plein gelegen aan de kerk van Meuzegem (Monument), het Emiel Van Cauterplein te noemen.

Deze wielrenner (Meuzegem 02.12.1931 – Bangkok 26.10.1975) is ten onrechte wat in de vergetelheid geraakt, terwijl hij als sportman een indrukwekkende palmareslijst kon voorleggen. Na zijn eerste Belgische titels als amateur in 1950, sloot hij in Solingen zijn amateurperiode in 1954 af als wereldkampioen op de weg. Dat jaar staat hij ook al op podia in Mexico en Egypte. Vanaf dan rijdt hij als professioneel in ploegverband en dat eerste jaar wordt hij al Belgisch kampioen bij de beroepsrenners. De tweede helft van de jaren ’50 levert een hele waslijst podiumplaatsen op. Zijn wielercarrière stopte kort nadien, maar de wielrennerij bleef hij in het hart dragen: in 1972 richtte hij nog een eigen wielerploeg op…

Deze geboren en getogen Meuzegemnaar met een internationale bekendheid in de wielerwereld lijkt dan ook een voor de hand liggende persoon om in het centrum van “zijn” dorp een plaatsnaam te gunnen.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Gaat akkoord met de volgende benaming van het plein:

- Emiel Van Cauterplein (voor de kerk van Meuzegem).

Artikel 2

De dienst ruimtelijke ordening start een openbaar onderzoek gedurende 30 dagen waarbij alle betrokken aanwonenden (18+ en alle eigenaars woonachtig te België) worden aangeschreven.  Een bericht wordt aangeplakt aan het administratief centrum en ter hoogte van de nieuwe straat.

Het bericht zal eveneens gepubliceerd worden op de gemeentelijke website.

Artikel 3

De voorlopige vastgestelde benaming van het Emiel Van Cauterplein wordt overgemaakt aan de gemeentelijke cultuurraad.

Met 21 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot)

 

top

Omgevingsvergunning VS2020/082 -  OMV_2020056169 - bouwproject Slozenstraat 63: goedkeuring overeenkomst

MOTIVERING

Feiten en context

Deze overeenkomst is beperkt tot de voorwaarden waarvoor de gemeenteraad de bevoegdheid heeft. Voorwaarden met betrekking tot stedenbouwkundige aspecten behoren tot de bevoegdheid van het schepencollege en worden bijgevolg niet opgenomen in deze overeenkomst.

Er werd een aanvraag ingediend namens LOEMAN WONINGBOUW BVBA gevestigd Oudeheerweg-Heide 82, 9250 Waasmunster voor een omgevingsvergunning voor percelen gelegen langsheen de 23093C0085/00L000, kadastraal bekend onder (afd. 2) sectie C 85 L en (afd. 2) sectie C 126 A.

Door de technische dienst werd een ontwerpovereenkomst opgesteld in verband met het oprichten van een ééngezinswoning met wegenis na sloop van de bestaande stalling.

Deze overeenkomst zal integraal deel uitmaken van de omgevingsvergunning.

Juridische gronden

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening inclusief de wijzigingsdecreten.

Advies/argumentatie

Voorwaardelijk gunstig.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

Artikel 1

De ontwerpovereenkomst zoals opgesteld door de technische dienst wordt goedgekeurd en overgemaakt aan de aanvrager.

Artikel 2

De algemeen directeur en burgemeester worden gemachtigd deze overeenkomst namens het bestuur te ondertekenen.

Met 21 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot)

 

top

Onderhoud trage wegen - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de opdracht “Onderhoud trage wegen” werd een bestek met nr. 2019575 opgesteld door de Technische Dienst.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 100.201,25 excl. btw of € 121.243,51 incl. 21% btw.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 139.000,00 niet).

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

Advies/argumentatie

Gunstig advies van de dienst openbare werken. Het bestek werd opgemaakt in navolging van de door het college van burgemeester en schepenen goedgekeurde nota trage wegen.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2020, op budgetcode 22400000/02000-IP 3-3-2 (actieplan 3-3) (actie 3-3-7).

De uitgave is voorzien in het budget.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

22400000/02000

3-3-7

€ 492.000,00

BESLUIT

Artikel 1

Het bestek met nr. 2019575 en de raming voor de opdracht “Onderhoud trage wegen”, opgesteld door de Technische Dienst worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. Deze lastvoorwaarden vervangen de lastvoorwaarden goedgekeurd door het college van 16 maart 2020 en de gemeenteraad van 20 april 2020. De raming bedraagt € 100.201,25 excl. btw of € 121.243,51 incl. 21% btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2020, op budgetcode 22400000/02000-IP 3-3-2 (actieplan 3-3) (actie 3-3-7).

Met 21 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot)

 

top

Poetsen van ramen en constructies van diverse gemeentelijke gebouwen 2020 - 2024 - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de opdracht “Poetsen van ramen en constructies van diverse gemeentelijke gebouwen 2020 - 2024” werd een bestek met nr. 2020601 opgesteld door de Technische Dienst.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 61.320,00 excl. btw of € 74.197,20 incl. 21% btw.

De opdracht zal worden afgesloten voor een duur van 48 maanden.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 139.000,00 niet).

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

Advies/argumentatie

Gunstig advies van de technische dienst.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2020, op budgetcode 61030000/01191 en in het budget van de volgende jaren.

De uitgave is voorzien in het budget.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

61030000/01191

______________

€ 70.028,99

BESLUIT

Artikel 1

Het bestek met nr. 2020601 en de raming voor de opdracht “Poetsen van ramen en constructies van diverse gemeentelijke gebouwen 2020 - 2024”, opgesteld door de Technische Dienst worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 61.320,00 excl. btw of € 74.197,20 incl. 21% btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2020, op budgetcode 61030000/01191 en in het budget van de volgende jaren.

Met 18 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot), 3 onthoudingen (Marcel Belgrado, Sonja Becq en Emiel De Boeck)

 

top

Brandalarminstallaties scholen - Goedkeuring lastvoorwaarden en uit te nodigen firma's

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de opdracht “Brandalarminstallaties scholen” werd een bestek met nr. 2020639 opgesteld door de Technische Dienst.

Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:
* Perceel 1 (De Leertuin - Brusselsesteenweg 71 - 1860 Meise), raming: € 25.000,00 excl. btw of € 30.250,00 incl. 21% btw;
* Perceel 2 (Basisschool Klim-Op - Jan Hammeneckerstraat 44 - 1861 Meise), raming: € 20.000,00 excl. btw of € 24.200,00 incl. 21% btw.

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 45.000,00 excl. btw of € 54.450,00 incl. 21% btw.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Als limietdatum voor het indienen van de offertes wordt 1 september 2020 om 10.00 uur voorgesteld.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 139.000,00 niet).

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

Advies/argumentatie

Positief advies van de technische dienst gezien momenteel de scholen De Leertuin en De Klim-Op de enige basisscholen zijn die niet uitgerust zijn met een brandalarminstallatie. De brandalarminstallaties zullen in de toekomst verplicht worden in de scholen met inbegrip van de bestaande gebouwen.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2020, op budgetcode 22100000/08000-IP 2-1-5 (actieplan 2-1) (actie 2-1-6).

De uitgave is voorzien in het budget.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

22100000/08000

2-1-6

€ 500.000,00

BESLUIT

Artikel 1

Het bestek met nr. 2020639 en de raming voor de opdracht “Brandalarminstallaties scholen”, opgesteld door de Technische Dienst worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 45.000,00 excl. btw of € 54.450,00 incl. 21% btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

Volgende ondernemers worden uitgenodigd om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking:
- The Belgian, Slozenstraat 86 te 1861 Meise;
- DL Security, Kleinendries 61 te 1861 Wolvertem;
- All phones, Leon Bekaertlaan 44 te 9880 Aalter;
- Engie Cofely, Simon Bolivarlaan 34-36 te 1000 Brussel;
- Vektro, Koninklijke Kasteeldreef 20, 1860 Meise.

Artikel 4

De offertes dienen het bestuur ten laatste te bereiken op 1 september 2020 om 10.00 uur.

Artikel 5

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2020, op budgetcode 22100000/08000-IP 2-1-5 (actieplan 2-1) (actie 2-1-6).

Met 21 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot)

 

top

Opmaak beheersplannen monumenten - Goedkeuring lastvoorwaarden en uit te nodigen firma's

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de opdracht “Opmaak beheersplannen monumenten” werd een bestek met nr. 2020648 opgesteld door de Technische Dienst.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 75.000,00 excl. btw of € 90.750,00 incl. 21% btw.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Als limietdatum voor het indienen van de offertes wordt 3 september 2020 om 10.00 uur voorgesteld.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 89, § 1, 2° (het geraamde bedrag excl. btw bereikt de drempel van € 750.000,00 niet).

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Advies/argumentatie

In de beheersplannen wordt een visie voor het toekomstige beheer van het onroerend erfgoed uitgewerkt met als doel het vrijwaren, versterken, herstellen en/of verbeteren van de erfgoedwaarden die aan de basis van de bescherming(en) liggen. Bij de opmaak wordt rekening gehouden met het archeologisch, landschappelijk en bouwkundig erfgoed. Raakpunten met andere beleidsvelden worden ook opgenomen.

Door de opmaak van de beheersplannen kan de gemeente Meise ieder jaar aanspraak maken op een subsidie per monument voor kleine en grotere onderhoudswerken voor deze monumenten.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2020 en de volgende jaren, op budgetcode 21400000/07200-IP 1-1-2 (actieplan 1-1) (actie 1-1-5).

De uitgave is voorzien in het budget.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

21400000/07200

1-1-5

€ 50.000,00

BESLUIT

Artikel 1

Het bestek met nr. 2020648 en de raming voor de opdracht “Opmaak beheersplannen monumenten”, opgesteld door de Technische Dienst worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 75.000,00 excl. btw of € 90.750,00 incl. 21% btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

Volgende ondernemers worden uitgenodigd om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking:

- Gantois Gisèle D.M.R., Neerheide 21 te 1730 Asse-Ter-Heide;
- ARCHITECT VEERLE NYS BV BVBA, Stefaniastraat 63 te 1020 Brussel;
- ARCHITECTENBUREAU BRESSERS BV BVBA, Kasteellaan 479/001 te 9000 Gent;
- Katelyn Verhasselt, Steenweg naar Merchtem 52 bus 2 te 1780 Wemmel;
- KATRIN BERCKMANS, IR.-ARCHITECT BV BVBA, Koningin Astridlaan 151 te 2800 Mechelen.

Artikel 4

De offertes dienen het bestuur ten laatste te bereiken op 3 september 2020 om 10.00 uur.

Artikel 5

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2020 en de volgende jaren, op budgetcode 21400000/07200-IP 1-1-2 (actieplan 1-1) (actie 1-1-5).

Artikel 6

Met 21 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot)

 

top

Renovatie van muurkantelen en gevels jeugdlokalen St-Brixius-Rode - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de opdracht “Renovatie van muurkantelen en gevels jeugdlokalen St-Brixius-Rode” werd een bestek met nr. 2020637 opgesteld door de Technische Dienst.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 84.452,00 excl. btw (BTW medecontractant).

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 139.000,00 niet).

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

Advies/argumentatie

Ten gevolge van de leeftijd van het gebouw en de weersinvloeden zijn de muurkantelen zwaar aangetast door corrosie nl. uitspoeling van voegen waardoor bakstenen en muurdekplaten loskomen en er bijgevolg een onveilige situatie ontstaat. Tegelijkertijd kunnen de verweerde buitenmuren gerenoveerd worden.
De technische dienst verleent gunstig advies.

 

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2020, op budgetcode 22100000/01191.

De uitgave is voorzien in het budget.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

22100000/01191

 

€ 808.953,05

BESLUIT

Artikel 1

Het bestek met nr. 2020637 en de raming voor de opdracht “Renovatie van muurkantelen en gevels jeugdlokalen St-Brixius-Rode”, opgesteld door de Technische Dienst worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 84.452,00 excl. btw (BTW medecontractant).

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2020, op budgetcode 22100000/01191.

Met 21 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot)

 

top

Tussentijdse uitbetaling infrastructuurtoelage '20

MOTIVERING

Feiten en context

De jeugdverenigingen kunnen jaarlijks hun kosten binnenbrengen ter verbetering van hun infrastructuur. In oktober dient men al de nodige documenten binnen te brengen om de verschillende toelagen aan te vragen.

Tussentijds kunnen de jeugdverenigingen enkel voor infrastructuurtoelagen al facturen binnen brengen van reeds uitgevoerde werken ter verbetering van de jeugdlokalen.

Juridische gronden

Het decreet van 13 juli 2001 houdende de subsidiëring van gemeentebesturen en de Vlaamse Gemeenschapscommissie inzake het voeren van een jeugdwerkbeleid.

Het decreet van 20 maart 1991 betreffende het 'investeringsfonds ter verdeling van de subsidies voor onroerende investeringen'.

Het reglement inzake de subsidiëring van de jeugdwerkinitiatieven, waarbij de laatste aanpassingen werden goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 21 oktober 2019.

Advies/argumentatie

Per 3 jaar moet elke jeugdvereniging een voorstel indienen om werken te kunnen uitvoeren aan haar lokalen. Na alle aanvragen te hebben doorgenomen, maakt de jeugdraad een planning op, gekoppeld aan een budget. Conform hiermee kunnen de jeugdverenigingen facturen indienen tegen 1 mei om een tussentijdse uitbetaling te krijgen van hun infrastructuurtoelagen.

De volgende aanvragen voldoen aan de gestelde voorwaarden om een tussentijdse uitbetaling te verkrijgen van hun infrastructuurtoelagen:

Gidsen St-Brixius-Rode

€ 419,55

Scouts St-Brixius-Rode

€ 515,77

KAJ Wolvertem

€ 6837,18

JH 't Sloefke

€ 702,92

De volgende jeugdwerkinitiatieven dienden geen aanvraag in:

Chiro Eversheim, Chiro Westrode, Chiro Meise, JH Knodde, JH Den Droes

Financiële gevolgen

Het krediet is voorzien in het budget 2020.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

AR64900000

BC 07510

-

€53000

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad gaat akkoord om aan volgende jeugdwerkinitiatieven een tussentijdse uitbetaling te doen voor werken aan hun infrastructuur:

Gidsen St-Brixius-Rode

€ 419,55

BE58 0011 8822 8879

Scouts St-Brixius-Rode

€ 515,77

BE58 0011 8822 8879

KAJ Wolvertem

€ 6837,18

BE15 7340 3211 8830

JH 't Sloefke

€ 702,92

BE13 7340 3105 2739

Met 21 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot)

 

top

Goedkeuring samenwerkingsafspraken tussen de scholen van de scholengemeenschap Meise en het centrum voor leerlingenbegeleiding CLB N-Brussel

MOTIVERING

Feiten en context

Een schoolbestuur moet voor elk van zijn scholen die behoren tot het gesubsidieerd gewoon basisonderwijs samenwerkingsafspraken maken met een centrum voor leerlingenbegeleiding om erkend te blijven. Het huidige beleidscontract met het centrum voor leerlingenbegeleiding, CLB N-Brussel, loopt af eind augustus 2020.

De scholen zijn de eerste actor binnen de leerlingenbegeleiding en zijn verplicht om de schoolinterne leerlingenbegeleiding op zich te nemen.  Hiervoor dienen de scholen een geïntegreerd beleid op leerlingenbegeleiding uit te werken, dat een invulling en uitwerking in alle fasen van het zorgcontinuüm per begeleidingsdomein omvat.  De scholen zijn de eindverantwoordelijke van het beleid op leerlingenbegeleiding voor iedere fase van het zorgcontinuüm en ze worden voor de uitvoering van hun taken ondersteund door schoolexterne instanties.

De scholen moeten samenwerken met een centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) en moeten daarom het initiatief nemen tot het maken van samenwerkingsafspraken met dit centrum.  In onderling overleg, en op initiatief van de directies van de scholen van de scholengemeenschap Meise, werd de huidige samenwerking met het centrum voor leerlingenbegeleiding, CLB N-Brussel (voorheen CLB Stedelijk en Gemeentelijk onderwijs), geëvalueerd en bijgestuurd.

Juridische gronden

Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, artikel 62 paragraaf 1, 10°.

Het besluit van de gemeenteraad van 13 mei 2014 over het beleidscontract 2014-2020 van de gemeentelijke basisscholen.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 2018 over de operationalisering van de leerlingenbegeleiding in het basisonderwijs, het secundair onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding, hoofdstuk 3, artikel 5.

Advies/argumentatie

De directeurs van de scholen van de scholengemeenschap Meise (gemeentelijke basisschool Meise, gemeentelijke Fusieschool, gemeentelijke basisschool Westrode en gemeentelijke basisschool Sint-Brixius-Rode) stellen voor om de samenwerkingsafspraken die werden gemaakt met het centrum voor leerlingenbegeleiding CLB N-Brussel goed te keuren.  Dit is immers belangrijk voor de erkenning van de scholen.  De schoolraad gaf hierover positief advies.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De algemene samenwerkingsafspraken goed te keuren tussen het centrum voor leerlingenbegeleiding CLB N-Brussel, Technologiestraat 1 te 1082 Sint-Aghatha-Berchem en de:
- gemeentelijke basisschool De Leertuin, Brusselsesteenweg 71 te 1860 Meise
- gemeentelijke Fusieschool, Hoogstraat 40 te 1861 Wolvertem
- gemeentelijke basisschool Klim Op, Jan Hammeneckerstraat 44 te 1861 Wolvertem
- gemeentelijke basisschool Sint-Brixius-Rode, Papenmeuter 8 te 1860 Meise.

Artikel 2

Een ondertekend afschrift van de algemene samenwerkingsafspraken tussen bovenvermelde partners over te maken aan het centrum voor leerlingenbegeleiding CLB N-Brussel, Technologiestraat 1 te 1082 Sint-Agatha-Berchem.

Met 21 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot)

 

top

Scholengemeenschap Meise - Schoolreglement gewoon basisonderwijs

MOTIVERING

Feiten en context

Een schoolbestuur moet voor elk van zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.
Het huidig schoolreglement gewoon basisonderwijs goedgekeurd door de gemeenteraad op 22 juli 2019 is aan actualisatie toe.
Specifieke afspraken worden door het college van burgemeester en schepenen, na overleg in de schoolraad, opgenomen in het afsprakenboekje.

Juridische gronden

Het decreet van 25 februari 1997 over het basisonderwijs.
Het decreet van 18 april 2018 over de leerlingenbegeleiding in het basisonderwijs.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Advies/argumentatie

Het model van schoolreglement van het Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap diende als voorbeeld.

De schoolraad keurde het schoolreglement goed.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Het bestaande schoolreglement gewoon basisonderwijs, goedgekeurd door de gemeenteraad op 22 juli 2019, wordt opgeheven.

Artikel 2

Het hierbij gevoegde schoolreglement wordt goedgekeurd.

Artikel 3

De meer specifieke regels en afspraken worden door het college van burgemeester en schepenen opgenomen in het afsprakenboekje.

Artikel 4

Het schoolreglement gewoon basisonderwijs en het afsprakenboekje wordt bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld aan de ouders, die ondertekenen voor akkoord.

Met 21 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot)

 

top

Verkeerssituatie Meise-centrum: 'autoluw' - Toegevoegd punt

Sonja Becq stelt volgende vraag:

Vragen vanuit de Cd&V-fractie

Einde juni werd de verkeerssituatie in Meise centrum aangepast om het centrum autoluwer te maken, meer ruimte te maken voor de bezoek aan de handelaars, de markt veilig toegankelijk te maken, de terrassen ruimer te maken.

Op zich een lofwaardige doelstelling, de aanpak en de wijze van uitvoering staan daarmee in schril contrast.

De gebruikers en de buurt werden niet vooraf geraadpleegd (nochtans….), de aanduidingen en verwittiging was ondermaats , en de inrichting is zeker niet echt veilig te noemen. Denk maar aan het achteruitrijden tussen de nadars of het tweerichtingsverkeer langs de chirolokalen.

Vragen :

- Hoe en welke bewoners en gebruikers werden geconsultuurde bij het ‘autoluw’ maken van het centrum?

- Wanneer gebeurde dit + op welke moment gebeurde de herinrichting?

- Hoe werden mensen verwittigd dat er een nieuwe verkeerssituatie was in het centrum?

- Was er een advies van de politie vooraf en gebeurde er reeds een evaluatie door gemeente, bewoners, politie en wat was resultaat daarvan?

- Op welke wijze wordt het ‘verkeersplan’ dat men in september wilde inluiden aangepakt?

Antwoord

Schepen Marie Jeanne Thaelemans antwoordt dat het college van burgemeester en schepen op 4 juni 2020, in het kader van het heropstartplan voor de horeca, heeft samen gezeten met de uitbaters van de horeca die voorafgaandelijk werden aangeschreven.

Na overleg met de politiecommissaris werd op 5 juni 2020 een gunstig advies gegeven voor een tijdelijke politieverordening die door de dienst mobiliteit werd opgesteld en goedgekeurd door het college op 15 juni 2020 met de volgende maatregelen:

         Het marktplein wordt tijdelijk afgesloten voor doorgaand verkeer;

         Parkeren blijft beperkt mogelijk;

         Er werd parkeerverbod ingesteld in de O.L.Heerweg  om de doorgang te vergemakkelijken.

Deze maatregelen gelden tot zolang de corona-maatregelen van de federale regering van toepassing zijn.

De inwoners werden dadelijk via facebook en onze gemeentelijke website hiervan op de hoogte gesteld. De omwonenden van het marktplein in Meise-centrum werden eveneens per brief op 19 juni 2020 hiervan ingelicht.

Deze tijdelijke beslissing staat los van het ontwerp circulatieplan Meise-centrum dat op 22 september 2020 aan de inwoners wordt voorgesteld.

Raadslid Sonja Becq stelt de vraag of het circulatieplan is afgewerkt. Schepen Marie Jeanne Thaelemans antwoordt hierop bevestigend maar stelt wel dat de opmerkingen en suggesties van de inwoners zullen worden meegenomen.

Schepen Marie Jeanne Thaelemans vervolgt dat er werd samen gezeten met de horeca-uitbaters en niet met de inwoners omdat er in het kader van de bestrijding van COVID-19 snel diende te worden gehandeld. De burgemeester stelt bovendien dat er maar maximum 18 personen aanwezig mogen zijn in de raadszaal.

Raadslid Sonja Becq vraagt of er een tussentijdse evaluatie is voorzien. Schepen Marie Jeanne Thaelemans antwoordt hierop negatief.

Schepen Marie Jeanne Thaelemans erkent de moeilijke situatie in de Krogstraat. Zij hoopt dit met het circulatieplan te kunnen veranderen.

Raadslid Ruben Algaba poneert de vraag of op 22 september 2020 een definitief plan wordt voorgesteld. Schepen Marie Jeanne Thaelemans antwoordt dat er naar de mensen zal worden geluisterd en dat er rekening zal worden gehouden met de gemaakte opmerkingen.

Raadslid Ruben Algaba stelt voor om bij de mensen langs te gaan om naar hen te luisteren. Schepen Marie Jeanne Thaelemans antwoordt dat er zal worden gezorgd voor meer rotatie en parkeergelegenheid. We organiseren hiervoor juist een info- en participatieavond. De burgemeester vraagt om de communicatie recht te zetten.

 

top

Meise-centrum: markt inrichting - Toegevoegd punt

Sonja Becq stelt volgende vraag:

Vragen vanuit de Cd&V-fractie

Naar aanleiding van de uitbraak van Covid-19 werd de markt heringericht om aan de veiligheid van de marktkramers en de klanten te voldoen. Op zich een goede zaak. Er zijn echter wel wat vragen over de inrichting . Zo kunnen mensen op sommige plaatsen niet terugkeren op hun passen en is er geen toegang voorzien aan de hoek Limbosweg-Brusselse steenweg (aan Beauffortstraat).

Vragen :

- Met wie en wanneer werd er over de herinrichting van de markt overlegd?

- Werd er advies gevraagd van marktkramers en omliggende handelaars, met wie?

- Wat was hun advies?

- Is er een tussentijdse evaluatie gebeurd? Wanneer en met wie?

- Wat zijn de lessen die hieruit getrokken zijn?

Antwoord

Schepen Erwin De Clerck antwoordt dat de herinrichting van de markt is gebeurd op basis van de richtlijnen van de nationale veiligheidsraad van 13 mei 2020. De perimeter diende te worden afgesloten met ingang en uitgang waarbij éénrichtingsverkeer verplicht wordt vooropgesteld.

Op drie plaatsen wordt er een telling uitgevoerd. Hierbij gaat men uit van 1,5 m per persoon wat neerkomt op ongeveer 150 personen.

De mobiliteitsambtenaar heeft een voorstel uitgewerkt op basis van de richtlijnen. Er werd op 20 mei 2020 een schrijven verstuurd naar de omwonenden, handelaars en de marktkramers. Deze werden niet op voorhand geraadpleegd omdat het snel moest gaan. Alles is wel in open dialoog gebeurd.

Vorige week is er besloten om de perimeter uit te breiden waarbij het cijfer werd opgedreven. We zijn verplicht om de perimeter af te sluiten. De uitbater van de krantenwinkel heeft beslist om hierin mee te worden opgenomen. Voor de bibliotheek is een uitgang via het Cultuurhuis.

Voor de maand augustus heeft er vandaag een overleg plaatsgevonden om het viskraam en kipjeskraam te verplaatsen naar een locatie nabij de kerk. Op die manier komt er ruimte vrij op het grotere plein zodat de kramen er meer verspreid kunnen worden en de wachtrijen aan bepaalde kramen geen hinder vormen aan andere kramen. De betrokken marktkramers zullen hierover worden geconsulteerd.

 

top

Slechte staat voetbalveld Wolvertem - Toegevoegd punt

Jorn Lathouwers stelt volgende vraag:

Vraag

Raadslid Jorn Lathouwers kaart aan dat het voetbalveld van Wolvertem in heel slechte staat is.

Antwoord

Schepen Jonathan De Valck antwoordt dat het schepencollege vandaag heeft kennis genomen van de ingediende offertes. De opdracht is gegund aan de economisch meest voordelige bieder. De regeneratie van het hoofdterrein zou volgens de planning vanaf vrijdag worden ingepland. De club werd hiervan in kennis gesteld.

Raadslid Jorn Lathouwers stelt de vraag of het gras zal worden gezaaid of dat er matten worden geplaatst. Indien het gras gezaaid wordt, duurt het nog minstens 3 maanden vooraleer er opnieuw kan op gespeeld worden. Schepen Jonathan De Valck antwoordt dit bij de betrokken dienst te zullen navragen. Raadslid Jorn Lathouwers stelt ook de vraag waarom dit zo lang heeft geduurd.

Schepen Jonathan De Valck antwoordt dat de offertes uiterlijk op 13 juli 2020 dienden te worden bezorgd. Het schepencollege heeft pas vandaag de opdracht kunnen toewijzen.

 

top
Meise url gemeenteraad
https://meise.meetingburger.net/gr/9a7430a7-65f2-4c6c-b0db-3902326b0cad