1. Goedkeuring notulen
  2. Voorstelling opmaak wegeninventaris
  3. "State of the Union":  jaaroverzicht met terug- en vooruitblik
  4. Aanvraag principiële toestemming voor het gebruik van bodycams door de politiezone K-L-M
  5. Aanvaarding schenking van bloembakken en speeltuigen van de ouderraad aan de school KlimOp Westrode
  6. Instap raamovereenkomst postdiensten 2020-2023
  7. Toevoercollector Brussegem Aquafin - Goedkeuring eindafrekening
  8. Tarievenreglement verhuur Vrije Tijd
  9. Afbraakwerken oude Gym & dans
  10. Stand van zaken werf Driesstraat
  11. Voetbalveld Wolvertem-Merchtem
  12. Gezamenlijke plaats voor vuurwerk
  13. Huisvuilberg
Meise
Zitting van 20 jan 2020
Van 19.30 uur tot 20.45
Aanwezig:
Katrien Uyttersprot, voorzitter;
Gerda Van den Brande, burgemeester;
Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux en Thomas Goethals, schepenen;
Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende en Roel Baudewyns, raadsleden;
Caroline De Ridder, algemeen directeur.
Verontschuldigd:
Jo Van Den Brande, raadslid;
 
raadslid Ruben Algaba verlaat de vergadering vanaf punt 11.

Goedkeuring notulen

BESLUIT

Artikel 1

De notulen van de gemeenteraad van 19 december 2019 worden goedgekeurd.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot)

 

top

Voorstelling opmaak wegeninventaris

 

top

"State of the Union":  jaaroverzicht met terug- en vooruitblik

 

top

Aanvraag principiële toestemming voor het gebruik van bodycams door de politiezone K-L-M

MOTIVERING

Feiten en context

Sinds 25 mei 2018 regelt de wet op het politieambt (WPA) het gebruik van bodycams door de politie. De politiezone K-L-M heeft de aankoop van 10 bodycams begroot en plande deze aankoop eind 2019. De bodycams zullen vervolgens beschikbaar zijn voor alle operationele personeelsleden van het korps. Belangrijk hierbij is dat de drager van de bodycam steeds zelf de keuze maakt of hij al dan niet een opname start. De drager moet de camera wel duidelijk op het uniform dragen en de gefilmde persoon moet op de hoogte gebracht worden dat hij of zij gefilmd wordt.

Gedurende de periode van 7 oktober t.e.m. 15 oktober 2019 werd er in de politiezone K-L-M een testopstelling geplaatst van de bodycam "ZepCam T2".

Gedurende deze periode hebben de leden van de politiezone de mogelijkheid gekregen om de bodycam, het dockingstation en de software te testen. Er werden eveneens verschillende bevestigingsmogelijkheden aangeboden om te gebruiken. Na de testperiode werd er een bevraging uitgevoerd, hetgeen een overwegend positief resultaat had.

Juridische gronden

Artikel 25/4 van de wet op het politieambt bepaalt dat een lokale politiezone op zichtbare wijze camera's mag gebruiken op het grondgebied dat onder zijn bevoegdheid valt na de voorafgaande principiële toestemming van de gemeenteraad.

Paragraaf 3 van hetzelfde artikel bepaalt dat, in geval van een met redenen omklede hoogdringendheid, waarbij de toestemming zoals hierboven beschreven nog niet werd bekomen, de korpschef mondeling de toestemming kan vragen aan de burgemeester van de gemeente voor het gebruik van de camera's in het kader van de specifieke opdracht die de hoogdringendheid rechtvaardigt. Deze mondelinge toestemming wordt evenwel zo spoedig mogelijk bevestigd door de gemeenteraad.

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Advies/argumentatie

Plaats van opname

         In voor het publiek toegankelijke, niet-besloten plaatsen (elke plaats die niet door een omsluiting is afgebakend en vrij toegankelijk is voor het publiek, waaronder de openbare wegen, beheerd door de openbare overheden bevoegd voor het wegbeheer). Hier is het gebruik van de bodycam niet gebonden aan een interventie en kan deze dus altijd opnames maken zolang dit binnen een politionele opdracht valt;

         In voor het publiek toegankelijke besloten plaatsen (elk gebouw of elke door een omsluiting afgebakende plaats, bestemd voor het gebruik door het publiek waar diensten aan het publiek kunnen worden verstrekt), en dit tijdens een interventie en slechts voor de duur ervan (bv. in een café of in een station);

         In niet voor het publiek toegankelijke besloten plaatsen (elk gebouw of elke door een omsluiting afgebakende plaats, die uitsluitend bestemd is voor het gebruik door de gewoonlijke gebruikers), en dit tijdens de interventie en slechts voor de duur ervan (bv. een woning);

         In besloten plaatsen waarvan de politiezone K-L-M de beheerder is. Hier is het gebruik van de bodycam niet gebonden aan een interventie, maar wel aan een politionele opdracht (bv. een klachtakteneming aan het onthaal van de politiezone).

Doeleinden

Het gebruik van de bodycam dient steeds operationeel gemotiveerd te zijn en in alle gevallen een bestuurlijke of gerechtelijke finaliteit te hebben.

De bodycam kan in het bijzonder ingezet worden voor volgende doeleinden:

         Het voorkomen, vaststellen of opsporen van misdrijven;

         Het voorkomen, vaststellen en opsporen van overlast;

         Het handhaven en het herstel van de openbare orde in het kader van genegotieerd beheer van publieke ruimtes.

Het beschikbare beeldmateriaal kan gebruikt worden voor:

         Het bewijzen van een misdrijf, van schade of van overlast;

         Het identificeren van een dader, een verstoorder van de openbare orde, een getuige of een slachtoffer;

         Didactische en pedagogische doeleinden in het kader van de opleiding en training van de politiemensen;

         Als hulpmiddel bij het afleggen van verantwoording met betrekking tot de aangeboden dienstverlening en/of een antwoord te formuleren in geval van klachten.

Het zichtbaar gebruik van de bodycam is onderworpen aan de wettelijke verplichting om mondeling een waarschuwing te geven. Dit impliceert dat de burger geïnformeerd is over de effectieve inzet van de bodycam. Indien het politieoptreden in vraag wordt gesteld en er een formele klacht volgt, kan logischerwijs zowel het betrokken personeelslid als de burger de beelden laten aanwenden in het onderzoek.

Belangrijke opmerking: het kan evenwel op geen enkel moment de bedoeling zijn dat de gemaakte beelden met bodycams gebruikt worden voor systematisch nazicht of controle van personeel van de politiezone K-L-M tijdens de uitvoering van hun taken.

 

Gebruiksmodaliteiten

De uitgangspunten voor het gebruik van bodycams binnen de politiezone K-L-M zijn:

         Het gebruik van de bodycams gebeurt op zichtbare wijze;

         Het gaat enkel om filmen en opnemen in het kader van politieopdrachten, niet om andere doeleinden;

         Men heeft steeds de keuze om al dan niet een bodycam mee te nemen op terrein en een opname is nooit een verplichting, maar steeds een optie.

 

Impact- en risicoanalyse

Er werd een impact- en risicoanalyse op operationeel vlak en op vlak van de bescherming van de privacy gemaakt.

Deze had in het bijzonder betrekking op de categorieën van persoonsgegevens, proportionaliteit van de gebruikte middelen, de te bereiken operationele doelstellingen en de om die doelstellingen te bereiken noodzakelijke bewaartermijn van de gegevens. Ze betreft de volgende domeinen:

         Een beschrijving van de beoogde verwerkingsoperaties en van de verwerkingsdoeleinden;

         Een evaluatie van de noodzaak en van de proportionaliteit van de verwerkingsoperaties;

         Een evaluatie van de risico's voor de rechten en vrijheden van de betrokkenen;

         De beoogde maatregelen om de risico's het hoofd te bieden.

 

Categorieën van verwerkte persoonsgegevens

1)      Algemene persoonsgegevens:

In het kader van op beeld vastgelegde inbreuken op de geldende wetgevingen, kan aan een opname een identiteit gekoppeld worden (zijnde naam, voornaam en geboortedatum van relevante personen in beeld). De gekoppelde identiteiten kunnen vaststellers, overtreders, slachtoffers, getuigen of andere relevante derden betreffen. De enige reden van deze koppeling is het beheer van de informatiestroom die samenhangt met de op beeld vastgelegde inbreuk.

 

2)Speciale categorieën

In principe worden aan de verzamelde beelden geen bijzondere persoonsgegevens gekoppeld, met uitzondering van de door de GDPR aangeduide speciale categorie "informatie over wetsovertredingen of strafrechtelijke veroordelingen". Het gaat dan voornamelijk over 'informatie over wetsovertredingen' wat inherent is aan het politioneel gebruik van camera's.

 

3)Verwerking

Enkel deze persoonsgegevens die relevant zijn voor een bepaald incident zullen bewaard worden. Het betreft hier de betrokken partijen zoals deze ook in het politioneel proces-verbaal zouden opgenomen worden. De opnames gebeuren conform de hierboven beschreven regels, de bewaring gebeurt conform de hieronder volgende richtlijnen.

 

Bewaring van en toegang tot de beelden

2)      Bewaring van de beelden

De beelden en logbestanden worden bewaard conform de Belgische en Europese wetgeving binnen een beschermde omgeving.

De informatie en persoonsgegevens die verzameld worden door middel van bodycams, kunnen worden geregistreerd en bewaard voor een duur van maximum 12 maanden, te rekenen vanaf de registratie ervan.

Enkel en alleen met het oog op het besparen van servercapaciteit kan de gebruiker eigen irrelevante beelden (bv. een accidentele opname) verwijderen. Dit is slechts toegestaan na het invullen van een bondige motivering in het commentaarveld van de betreffende opname en zal worden opgeslagen in de logbestanden.

Na anonimisering en mits de toestemming tot gebruik ervan door de afgebeelde personen, kunnen de beelden worden gebruikt voor didactische en pedagogische doeleinden in het kader van de opleiding van de leden van de politiediensten. Het anonimiseren gebeurt door de (vervangend) korpschef of officier intern toezicht. Ook van deze toegang om te anonimiseren wordt een registratie bijgehouden conform de Wet Politieambt.

2)Toegang tot de beelden

De toegang tot de informatie en persoonsgegevens die verzameld worden door middel van bodycams wordt toegelaten gedurende een periode van één maand, te rekenen vanaf de registratie ervan, op voorwaarde dat het operationeel gemotiveerd is en dat het noodzakelijk is voor de uitvoering van een welbepaalde opdracht (bv. het downloaden van de beelden met het oog op inbeslagname).

Het bekijken van opnames via de verwerkingssoftware is slechts toegestaan voor de maker van de beelden, zijn of haar rechtstreeks diensthoofd, de (vervangend) korpschef of de officier intern toezicht.

Na de eerste bewaarmaand is de toegang tot de persoonsgegevens en informatie enkel voor doeleinden van gerechtelijke politie mogelijk mits een schriftelijke en met redenen omklede beslissing van de procureur des Konings.

De toegang tot deze persoonsgegevens en informatie is beveiligd, alle toegangen worden dagelijks bijgewerkt en de concrete redenen van de bevragingen worden geregistreerd conform de Wet Politieambt.

Het beeldmateriaal en elk ander gegeven dat verzameld wordt door middel van bodycams, wordt niet aangewend voor permanente controles op de personeelsleden.

Indien naar aanleiding van concrete klachten over een specifiek personeelslid het beeldmateriaal en elk ander gegeven dat verzameld wordt door bodycams van deze gericht dient te worden nagegaan, wordt het betrokken personeelslid daarvan schriftelijk op de hoogte gebracht en kan deze kennis nemen van de zo verkregen informatie. De korpschef wordt in alle gevallen ingelicht en geeft zijn voorafgaande goedkeuring voor de handelingen die voor de controle vereist zijn.

Comité P heeft, ingevolge artikelen 24, 27 en 27bis van de Wet Comité P, recht tot toegang en inbeslagname van de opnames.

Financiële gevolgen

De politiezone K-L-M heeft de aankoop van 10 bodycams begroot.

BESLUIT

Artikel 1

Principiële toestemming te verlenen aan de korpschef van de politiezone K-L-M om gebruik te maken van bodycams door alle operationele leden van de geïntegreerde politie.

Artikel 2

De korpschef van de politiezone K-L-M van deze beslissing in kennis te stellen.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot)

 

top

Aanvaarding schenking van bloembakken en speeltuigen van de ouderraad aan de school KlimOp Westrode

MOTIVERING

Feiten en context

De ouderraad schonk twee bloembakken en speeltuigen aan de gemeentelijke basisschool KlimOp te Westrode.

De twee bloembakken hebben een waarde van 1.084,57 euro, de speeltuigen voor de kleuterschool hebben een waarde van 10.000 euro.

Juridische gronden

Artikel 41, 12° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Advies/argumentatie

Het is de voorbehouden bevoegdheid van de gemeenteraad om schenkingen te aanvaarden.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad aanvaardt de schenking van twee bloembakken en speeltuigen aan de gemeentelijke basisschool KlimOp te Westrode.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot)

 

top

Instap raamovereenkomst postdiensten 2020-2023

MOTIVERING

Feiten en context

Het schepencollege van 20 mei 2019 verklaarde zich principieel akkoord met de toetreding van de gemeente Meise tot de overheidsopdracht "Instap raamovereenkomst postdiensten" voor de periode 2020-2023.

De gemeente Meise doet hierbij een beroep op de aankoopcentrale van de Stad Brugge voor de aanbesteding van een overheidsopdracht voor postverwerking voor de periode 2020-2023.

Hiervoor stelde de aankoopdienst een dossier op in het programma 3P, met besteknummer 2019573.

Op 20 november 2019 sloot de Stad Brugge de overheidsopdracht voor de postverwerking met de firma bpost NV, Muntcentrum, 1000 Brussel.

De totale uitgave voor de periode 2020-2023 voor deze opdracht wordt geraamd op €142.449,58 excl. btw of €172.364,00 incl. 21% btw.

De nodige budgetten voor deze opdracht werden opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025 / budget 2020 op basis van de uitgaven voor postverwerking in 2018-2019.

De Stad Brugge treedt op als aankoopcentrale voor de gemeente Meise bij de gunning en de uitvoering van deze opdracht.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 en artikel 43.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Advies/argumentatie

Het is aangewezen dat de gemeente Meise gebruik maakt van de aankoopcentrale van de stad Brugge om volgende redenen:

- de in de aankoopcentrale voorziene postdiensten voldoen aan de behoeften van het bestuur;

- het bestuur moet zelf geen plaatsingsprocedure voeren wat een besparing aan tijd en geld betekent;

- de stad Brugge beschikt over de know-how of technische expertise inzake de aanbesteding van postdiensten;

- de gemeente is niet verplicht tot enige afname van het raamcontract.

Gunstig advies.

Financiële gevolgen

De nodige budgetten zijn voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 op budgetsleutel 61405000/01100.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het bestek en de lastvoorwaarden goed waardoor de gemeente Meise een beroep kan doen op de aankoopcentrale van de stad Brugge voor de aanbesteding van een overheidsopdracht voor postverwerking via een raamcontract (2020-2023).

Artikel 2

Het gemeentebestuur van Meise neemt vanaf 01 februari 2020 voor de postverwerking deel aan de "Aankoopcentrale postverwerking van de Stad Brugge" die de overheidsopdracht voor postverwerking op 20 november 2019 sloot met de firma bpost NV, Muntcentrum, 1000 Brussel.

Artikel 3

De gemeenteraad geeft opdracht om het implementatieformulier ten behoeve van de besturen in het kader van het "Raamcontract van Stad Brugge voor de postverwerking via een aankoopcentrale tot 31 december 2023" in te vullen en te versturen naar de firma bpost NV en de stad Brugge.

Artikel 4

De betaling zal gebeuren met de kredieten ingeschreven in het exploitatiebudget van 2020 op budgetcode GE/61405000/01100 en in het budget van de volgende jaren.

Met 17 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Herwig Cornelis, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot), 7 onthoudingen (Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers en Ruben Algaba)

 

top

Toevoercollector Brussegem Aquafin - Goedkeuring eindafrekening

MOTIVERING

Feiten en context

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 20 oktober 2015 betreffende de goedkeuring van de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure van de opdracht “Toevoercollector Brussegem Aquafin”, met name de open aanbesteding;

Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 2 mei 2016 betreffende de goedkeuring van de gunning voor het gemeentelijk aandeel van deze opdracht aan Deckx nv, Goormansdijk 15 te 2480 Dessel tegen het nagerekende offertebedrag van € 1.012.385,85 excl. btw of € 1.224.356,88 incl. btw (verschillende BTW-regimes);

Overwegende dat de uitvoering moest gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. 2017206;

Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 13 november 2017 betreffende de goedkeuring van verrekening 1 - Aanpassing fundering fietspaden  voor een bedrag in meer van € 11.890,00 excl. btw of € 14.386,90 incl. 21% btw;

Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 13 november 2017 betreffende de goedkeuring van verrekening 2 - Aanpassing steenslagfundering wegdek voor een bedrag in meer van € 22.033,00 excl. btw of € 26.659,93 incl. 21% btw;

Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 15 januari 2018 betreffende de goedkeuring van verrekening 3 - Aquadrains voor een bedrag in meer van € 6.157,55 incl. btw;

Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 5 maart 2018 betreffende de goedkeuring van verrekening 4 - leveren en plaatsen van boordsteen voor een bedrag in meer van € 14.126,00 excl. btw of € 17.092,46 incl. 21% btw;

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 10 april 2018 betreffende de goedkeuring van verrekening 5 - Strooistraat voor een bedrag in meer van € 103.790,77 excl. btw of € 125.586,83 incl. 21% btw;

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 19 juni 2018 betreffende de goedkeuring van verrekening 6 - Opbraak en herstel Oppemstraat voor een bedrag in meer van € 23.841,44 excl. btw of € 28.848,14 incl. 21% btw en de termijnsverlenging van 10 werkdagen;

Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 14 oktober 2019 betreffende de goedkeuring van het proces-verbaal van voorlopige oplevering van 8 oktober 2019, opgesteld door de ontwerper, studiebureau Talboom, A. Meersmansdreef 67A te 2870 Puurs;

Overwegende dat de ontwerper, studiebureau Talboom, A. Meersmansdreef 67A te 2870 Puurs de eindafrekening opstelde, waaruit blijkt dat het eindbedrag van de werken € 1.275.757,91 excl. btw bedraagt, als volgt gedetailleerd:

 

 

 

Bestelbedrag

 

€ 1.012.385,85

HV in meer

+

€ 41.002,91

HV in min

-

€ 0,00

Bijwerken

+

€ 140.835,85

Bestelbedrag na verrekeningen

=

€ 1.194.224,61

Nog te verrekenen en afrekening VH (in min)

-

€ 16.555,77

Minwaarden (in min)

-

€ 1.363,85

Reeds uitgevoerd

=

€ 1.176.304,99

Prijsherzieningen

+

€ 99.452,92

TOTAAL

=

€ 1.275.757,91

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 24;

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Het koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 5, § 2;

Advies/argumentatie

Positief advies van de technische dienst. De financieel directeur oordeelt dat, aangezien er geen betalingen meer moeten uitgevoerd worden, het dossier zonder bijkomend visum ter goedkeuring aan de gemeenteraad kan voorgelegd worden.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Goedkeuring wordt verleend aan de eindafrekening voor de opdracht “Toevoercollector Brussegem Aquafin”, opgesteld door de ontwerper, studiebureau Talboom, A. Meersmansdreef 67A te 2870 Puurs, waaruit blijkt dat de werken een eindtotaal bereikten van € 1.275.757,91 excl. btw.

Artikel 2

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2017 en 2018, op budgetcode GEM/22800000/0200 (actie 1419/003/002/004/001).

Met 17 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Herwig Cornelis, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot), 7 onthoudingen (Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers en Ruben Algaba)

 

top

Tarievenreglement verhuur Vrije Tijd

MOTIVERING

Feiten en context

De tarieven voor de huur van het tennisveld van Ten Dries zijn sinds 2015 ongewijzigd:

 

Duur

Gemeentelijk

Niet gemeentelijk

Gelegenheidsverhuur

uur

€ 8,00

€ 10,00

Seizoensverhuur

uur/seizoen

€ 70,00

€ 85,00

Het jaarlijks onderhoud van het tennisterrein gebeurt door een externe firma en kost ongeveer € 1.200,00. Daarboven komen de administratie- en personeelskosten. In 2019 werd het tennisterrein 29 uur per week verhuurd aan seizoenshuurder van de gemeente (€ 70,00). De sporadische huurders zijn te verwaarlozen. Dit geeft een opbrengst van € 2.030,00.

Het tennisseizoen loopt van half april tot half oktober (26 weken). Voor seizoenshuurders van de gemeente bedraagt de huurprijs van het terrein dus € 2,69 per uur per week.

In het verleden waren zowel het tennisterrein als het gebruik van de douches inbegrepen in de huurprijs. Door technische problemen waren de douches bij het begin van het seizoen 2019 niet beschikbaar. Ook werd het slot van de toegangsdeur naar de douches veranderd bij de vernieuwing van de deuren. Slecht een enkeling maakte hierover een opmerking, aangezien de douches door het overgrote deel van de tennissers niet gebruikt worden.

De douches van Ten Dries zijn oorspronkelijk voorzien voor groepen (voetballers). In het verleden gingen er 8 douches gelijktijdig aan, ondertussen werden er 4 douchekoppen buiten gebruik gesteld, om waterverspilling tegen te gaan.

Juridische gronden

"Tarievenreglement", goedgekeurd door de Gemeenteraad in zitting van 10 maart 2015, aangepast in zittingen van 20 december 2016, 11 september 2018 en 21 januari 2019.

Beslissing Schepencollege in zitting van 6 januari 2020 houdende "Tarievenreglement verhuur Vrije Tijd".

Advies/argumentatie

Het grootste deel van de tennissers maakt geen gebruik van de douches, diegenen die er wel gebruik van maakten in het verleden, geven aan dat ze bereid zijn om hier extra voor te betalen.

Financiële gevolgen

De sportdienst adviseert, in overleg met de schepen van Sport, om de kostprijs voor het gebruik van het tennisterrein zonder sanitaire voorzieningen te behouden. Er wordt voorgesteld om de kostprijs voor het gebruik van het tennisterrein inclusief sanitair te verdubbelen.

BESLUIT

Artikel 1

De Gemeenteraad keurt het aangepaste "Reglement verhuurtarieven Vrije Tijd" goed met volgende aanpassingen:

 

Duur

Gemeentelijk

Niet Gemeentelijk

Gelegenheidsverhuur zonder gebruik sanitaire voorzieningen

uur

€ 8,00

€ 10,00

Gelegenheidsverhuur met gebruik sanitaire voorzieningen

uur

€ 16,00

€ 20,00

Seizoensverhuur zonder gebruik sanitaire voorzieningen

uur/seizoen

€ 70,00

€ 85,00

Seizoensverhuur met gebruik sanitaire voorzieningen

uur/seizoen

€ 140,00

€ 170,00

Met 14 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Herwig Cornelis, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot), 7 stemmen tegen (Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers en Ruben Algaba), 3 onthoudingen (Marcel Belgrado, Sonja Becq en Emiel De Boeck)

 

top

Afbraakwerken oude Gym & dans - Toegevoegd punt

Ruben Algaba stelt volgende vraag:

Vraag

De afbraakwerken stonden gepland tijdens januari.

Gezien de huidige werken (werf Stationsstraat) reeds voor een onwenselijke situatie zorgen voor handelaars en bewoners, zou het handig zijn om dit op elkaar af te stemmen.

Wordt er rekening gehouden met de bereikbaarheid van de parking in de Stationsstraat?

Schepen Roel Anciaux antwoordt dat de afbraak van de oude Gym & dansschool start in de week van 3 februari 2020 waardoor tegen begin maart 2020 de turnzaal, het oude politiegebouw, het oude OCMW-gebouw, de loods en de jeugdlokalen zullen afgebroken zijn. De parking van het CVO zal nog gedeeltelijk gebruikt kunnen worden. Wat de toegang tot de parking betreft is er op woensdag 22 januari 2020 nog een overleg met de bouwfirma DCA en de politie. Voor deze toegang heeft men twee mogelijkheden. Ofwel zal de parking bereikbaar zijn langs links van het oude OCMW-gebouw (dus langs rechts van de firma Sammels) ofwel langs de hoofdtoegang naast de werf van DCA. De afbraak van de refter van het CVO gebeurt een maand later, in april 2020, waarna op die plaats een nieuwe refter zal gebouwd worden via een modulair bouwsysteem. Schepen Roel Anciaux stelt dat er zal geprobeerd worden om de parking zoveel mogelijk bruikbaar te houden, maar de werken hebben een dermate omvang dat dit enkele gevolgen zal hebben. Toch zal men proberen deze gevolgen zo beperkt mogelijk te houden.

 

top

Stand van zaken werf Driesstraat - Toegevoegd punt

Ruben Algaba stelt volgende vraag:

Vraag

Reeds verscheidene jaren staat er een halve ruwbouw te pronken in de bocht van de Driesstraat.

Kan het gemeentebestuur een stand van zake toelichten in dit dossier?

Afbeelding verwijderd.

Antwoord

Schepen Roel Anciaux antwoordt dat de zone in kwestie in de site ligt waar de sneltram zal komen.

De gemeenteraad heeft op 16 december 2019 de reglementen betreffende verwaarloosde woningen en bedrijfsruimten goedgekeurd. We zouden dit reglement hierop kunnen toepassen nadat de voorziene termijn tussen opname in het register en het aflopen van een eventuele beroepsperiode is afgelopen. Concreet zou dit juni 2021 zijn.

Er staat in dit reglement echter een vrijstelling: indien de site in kwestie ligt binnen een goedgekeurde onteigening.

Indien de site voorwerp zal worden van een onteigening in het kader van het sneltramproject, hetgeen inderdaad normaal gezien het geval zal zijn, valt het onder deze vrijstelling.

Het probleem zal dus ofwel binnen het project van de sneltram opgelost geraken ofwel zullen we de eigenaar via het reglement kunnen motiveren om stappen te zetten.

 

top

Voetbalveld Wolvertem-Merchtem - Toegevoegd punt

Jorn Lathouwers stelt volgende vraag:

Vraag

Graag had ik de stand van zaken geweten omtrent de staat van het voetbalveld van Wolvertem-Merchtem.

Antwoord

Schepen Jonathan De Valck stelt dat de putjes in december 2019 zijn proper gemaakt. Op 13 januari 2020 had hij contact met iemand van de voetbalkern waaruit bleek dat het veld nog steeds niet in orde was. Deze persoon kon zich ook niet herinneren dat er ooit een reiniging is gebeurd van de drainagebuizen. Hierop is schepen De Valck tezamen met schepen Anciaux op 14 januari 2020 het veld gaan inspecteren. Met de technische dienst werd dan afgesproken dat onze diensten de hoofddrainagebuizen zouden uitspuiten. Ook zou het nuttig zijn om de beek, naar waar het water afloopt, te reinigen. Schepen Roel Anciaux vervolgt dat de hoofddrainagebuizen uiteindelijk niet verstopt waren maar dat het zou liggen aan de kleinere aansluitingsbuizen. De technische dienst is hiervoor op zoek naar de plannen van het systeem. Men wil absoluut vermijden dat het voetbalplein moet worden opengelegd. Daarom gaat men eerst kijken, samen met de firma Groen Service, hoe men in de kleinere buizen van het drainagesysteem kan geraken om deze te reinigen.

 

top

Gezamenlijke plaats voor vuurwerk - Toegevoegd punt

Jorn Lathouwers stelt volgende vraag:

Vraag

In onze gemeente geldt er een verbod op vuurwerk.

Echter wordt dit verbod nauwelijks nageleefd, vermits de politie hierop moeilijk controle kan doen alsook geen prioriteit is op oudjaar heeft dit verbod weinig zin. Daarom stel ik voor dat we in samenwerking met de politie een plaats zoeken in de gemeente waar burgers vuurwerk mogen afschieten onder toezicht van een professioneel ( bv afgelegen landbouwgrond) om zo de impact op mens en dier te beperken.

Antwoord

Burgemeester Gerda Van den Brande vindt het spijtig dat men vuurwerk blijft afvuren ondanks het verbod. Binnen de KLM-zone was er enkel in Londerzeel de toelating om binnen een bepaalde tijdzone vuurwerk af te steken. Dit zal dan ook binnen de KLM-zone verder besproken worden en alles zal worden gebundeld. De burgemeester vindt het wel belangrijk dat men blijft sensibiliseren en de gevaren benadrukken voor zowel mens als dier. De voor- en nadelen van geluidsarm vuurwerk zal worden onderzocht. De burgemeester is van mening dat de mensen niet naar een gekozen gezamenlijke plaats zullen rijden om er eventjes vuurwerk af te steken.
De burgemeester concludeert dat ze dit dossier grondig zal bekijken en tegen einde 2020 zal laten weten wat de beste optie is.

 

top

Huisvuilberg - Toegevoegd punt

Katrien Uyttersprot en Jaak Wouters stelt volgende vraag:

Vraag

Uit het jaarrapport van OVAM blijkt dat heel wat dat Vlamingen nog een tandje zullen moeten bijsteken bij het selectief sorteren. Dit om de vooropgestelde streefcijfers voor minder restafval te behalen.

119 gemeenten halen hun doelstelling al, voor 181 gemeenten is er nog werd aan de winkel.

Zo ook voor onze gemeente Meise-Wolvertem.

Gemiddeld zetten wij nog ruim 154 kg voor de deur,  terwijl wij een richtlijn moeten halen van 122 kg huisvuil tegen 2022. We zitten daar dus nog 32 kg boven!

Zie ook 'Moet uw gemeente haar afvalberg nog verkleinen?'

                             Afval

                        Moet uw gemeente haar afvalberg nog verkleinen?

                      23 december 2019 nkdr / Jeroen Deblaere

 

Gemiddeld zeven kilogram per persoon, zoveel moeten we met zijn allen nog besparen om de richtlijn te halen die Ovam heeft opgesteld. Maar dat betekent niet dat elke gemeente nu nog te veel afval produceert. Doet jouw gemeente het goed? Of heeft ze nog veel werk voor de boeg?

In totaal produceert elke Vlaming jaarlijks 145 kilo restafval – dat is de gewone vuilniszak, het grof vuil zoals matrassen op het containerpark en vuilnis dat de veegmachines ophalen – terwijl het doel voor 2022 op 138 kilogram ligt. Omdat Ovam ook begreep dat het niet voor elke gemeente even makkelijk is om de afvalberg te verkleinen, kreeg elke gemeente een eigen streefcijfer opgelegd.

Uit het jaarrapport van Ovam blijkt dat 119 gemeenten de doelen nu al halen en 181 nog niet. Dé uitschieter is Roosdaal, dat in 2018 afklokte op 243 kilo en dat over drie jaar moet zien te halveren tot 121. Volgens de lokale schepen verantwoordelijk voor afvalophaling, heeft dat alles te maken met het containerpark dat in 2018 nog ‘klanten’ aantrok uit de wijde omgeving. Dat euvel is met een nieuw containerpark in 2019 intussen verholpen.

Afbeelding verwijderd.

 

Daarom volgende vragen voor de bevoegde schepen en via de schepen voor Incovo:

1. Welke acties zal de gemeente/Incovo nemen om aan de norm, opgesteld door Ovam, te voldoen?

Is het bijvoorbeeld niet mogelijkheid om een pop-uprecyclagepark te organiseren, in het bijzonder voor bepaalde wijken waar veel senioren wonen?

2.  Wordt verwacht dat het gebruik van PMD-zakken met een groter aanbod van soorten plastic, het aantal kilo's restafval aanzienlijk zal verminderen? Indien zo, met hoeveel kg?

3. Heeft de gemeente via een sorteeranalyse een precies zicht op welke fracties momenteel nog in het restafval belanden, hoewel ze daar niet thuis horen, zoals gft-afval? Om welke fracties gaat dit in het bijzonder? Op welke manier zal de gemeente in samenwerking met Incovo specifiek voor fracties bewustwording stimuleren?

Antwoord

Schepen Jonathan De Valck antwoordt dat er reeds 2x per jaar een pop-uprecyclagepark wordt georganiseerd door Incovo en dit zowel in de wijk De Vlieten als in de wijk te Oppem. Incovo heeft de intentie om dit verder te blijven doen en bekijkt ook de mogelijkheid naar een bijkomende locatie. De acties die Incovo wil ondernemen om het restafval te verkleinen, betreft in eerste instantie het uitrollen van de GFT-container i.p.v. de GFT-zak. Ook de omgekeerde ophaling, waardoor de gerecycleerde fracties worden gestimuleerd en interessanter gemaakt, behoort tot een mogelijke actie van Incovo. In het beleidsplan van Incovo zijn er nog verschillende initiatieven opgenomen. Schepen De Valck stelt voor om de directeur van Incovo uit te nodigen op de gemeenteraadscommissie voor intergemeentelijke samenwerking om hierover een toelichting te geven.

Schepen De Valck stelt dat er vermoedelijk 6kg restafval per persoon minder zal worden opgehaald eens de PMD+-zakken gebruikt kunnen worden. Hij stelt dat Incovo niet over een eigen sorteeranalyse beschikt maar hiervoor beroep doet op OVAM. Incovo constateert dat er bij het sorteren van GFT nog veel marge is. Door middel van die GFT-containers vermoedt Incovo dat er nog heel veel uit de restafvalzakken zal verdwijnen. Hij besluit dat het beleidsplan van Incovo veel ambitieuzer is dan wat ons door OVAM wordt opgelegd.

 

top
Meise url gemeenteraad
https://meise.meetingburger.net/gr/ef862253-27e8-4667-9a89-8251a8559dcf